Praca referent ds. Świadczeń rodzinnych - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 05 lis 2014, 18:42

Witam, przystąpiłem do naboru na stanowisko referent ds. Świadczeń rodzinnych. Spełniam wszystkie warunki zawarte w ogłoszeniu. Liczę, że zaproszą mnie na rozmowę. W związku z czym chcę się do niej przygotować. Możecie mi pomóc? jak może wyglądać taka rozmowa. Co sobie przygotować? W ogłoszeniu jest napisane znajomość ustaw oraz przepisów (ustawa o pomocy społęcznej, ustawa o świadczeniach rodzinnych, ustawa o pomocy osobom uprawnionym do alimentów, kodeks postępowania administracyjnego, kodeks rodzinny i opiekuńczy). Chyba nie muszę znać wszystkich przepisów na samym początku, co warto przygotować, czego się nauczyć. Dodam, że bardzo zależy mi na tej pracy. Z góry dziękuję za infromacje
Katarzyna123

Napisano: 05 lis 2014, 23:12

wydaje mi się, że w takiej sytuacji znajomość choćby oględna ustaw jest konieczna. pyt. mogą paść o wszystko od zasiłków rodzinnych wraz z dodatkami, przez zp, szo, zdo aż do świadczeń np, koordynacji nie ma tez możliwości bynajmniej wg. mnie aby nie praktykując mieć perfekcyjną wiedzę w tym temacie

ps. powodzenia ;)

daj nam znać jak Ci poszło
qqal

Napisano: 06 lis 2014, 8:20

qqal
co miałeś na myśli, pisząc: "bynajmniej wg. mnie"?
z takim językiem wróć do podstawówki.
mmmmm

Napisano: 06 lis 2014, 10:21

jeżeli to praca przy świadczeniach rodzinnych - to raczej miej rozeznanie w ustawie o świadczeniach rodzinnych czyli jakie kryterium obowiązuje, co to jest utrata dochodu, jakie dodatki przysługują, co to jest samotne wychowywanie itp. Nie musisz znać innych ustaw - oczywiście oprócz k.p.a, w którym musisz się orientować.
abc

Napisano: 06 lis 2014, 15:04

Dobry trop z tymi ustawami.
Ja na twoim miejscu zabrałabym te ustawy na rozmowę. I przyznaj się szczerze, że ich do końca nie znasz (bo my też) ale przynajmniej wiesz że są to dokumenty merytoryczne i wiesz gdzie szukać konkretnych informacji.
Hera

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x