PRACA - ŚWIADCZENIE PILĘGNACYJNE NA STARYCH ZASADACH - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 26 cze 2025, 11:28

Pan pobiera świadczenie pielęgnacyjne na starych zasadach na mamę poszedł sobie w lutym 2025 r. oraz marcu 2025 r. do pracy. Powiedźcie mi czy dobrze myślę.
1) Uchylam mu całkowicie świadczenie pielęgnacyjne i zobowiązuje, go do zwrotu od lutego 2025 do czerwca 2025
czy
2) uchylam za luty i marzec, a resztę dalej pobiera. Do zwrotu ma luty 2025 i marzec 2025

Zastanawiałam się na 2 sposobem, ale sobie pomyślałam, że chyba jednak pierwszy. Jak myślicie?
ŚRFA
Praktykant
Od: 19 paź 2021, 10:01
Zajmuję się: śr, fa ,św

Napisano: 26 cze 2025, 11:57

Jeszcze jest 3 opcja:
-nic nie uchylasz tylko robisz wszczęcie postępowania w sprawie ustalenia nienależnie pobranego świadczenia za okres w którym pracował.
Nie uchyla się decyzji wstecz.
Takim sposobem zachowa prawo nabyte i nie pozbawisz go świadczenia.
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 26 cze 2025, 12:01

ŚRFA pisze:
26 cze 2025, 11:28
Pan pobiera świadczenie pielęgnacyjne na starych zasadach na mamę poszedł sobie w lutym 2025 r. oraz marcu 2025 r. do pracy. Powiedźcie mi czy dobrze myślę.
1) Uchylam mu całkowicie świadczenie pielęgnacyjne i zobowiązuje, go do zwrotu od lutego 2025 do czerwca 2025
czy
2) uchylam za luty i marzec, a resztę dalej pobiera. Do zwrotu ma luty 2025 i marzec 2025

Zastanawiałam się na 2 sposobem, ale sobie pomyślałam, że chyba jednak pierwszy. Jak myślicie?
Jeżeli pracował tylko luty-marzec 2025r., to NP za ten okres do zwrotu z odsetkami.
Nie uchylasz mu decyzji - chyba że na ten moment nie spełnia innych warunków do pobierania ŚP na starych zasadach (może już nie sprawuje opieki nad osobą niepełnosprawną). Możesz sobie zlecić wywiad środowiskowy czy dalej sprawuje opiekę albo wziąć od Pana oświadczenie wyjaśniające dlaczego poszedł do pracy? Czy stan zdrowia osoby wymagającej opieki się poprawił na tyle że nie wymaga już ciągłego wsparcia z jego strony? Powinnaś to wyjaśnić.
Nikodemus
Stażysta
Od: 11 wrz 2024, 19:56
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 26 cze 2025, 14:17

Jakakolwiek przerwa w spełnieniu warunków do starego świadczenia pielęgnacyjnego (oprócz oczekiwania na nowe orzeczenie na warunkach określonych w ustawie) powoduje całkowitą utratę prawa do tego świadczenia. Bez znaczenia jest, czy to zostało zgłoszone wcześniej, czy dopiero teraz. Prawo do świadczenia ustało od dnia podjęcia pracy a naszym zadaniem jest tylko to stwierdzić w decyzji. Ponowna utrata pracy tego nie zmienia, ponieważ art. 63 uśw nie przewiduje takiej możliwości. Jeżeli Pan zgłosiłby podjęcie pracy od razu i zostałaby wydana decyzja uchylająca, to czy teraz miałby możliwość ponownego uzyskania uświadczenia? Oczywiście nie. A więc dlaczego w jeszcze gorszej sytuacji - kiedy nie zastosował się do obowiązku niezwłocznego powiadomienia - miałby zachować prawo. Art. 63 uśw w żaden sposób nie uzależnia praw do świadczeń, od tego czy ktoś zgłosił daną okoliczność czy nie, tylko od tego czy spełnia dotychczasowe warunki. Nie została przewidziana możliwość odzyskania prawa do świadczenia po jego utracie.
Jeżeli się nie zgadza, może się odwołać.
JLP
Referent
Od: 31 mar 2017, 11:17
Zajmuję się: ŚR, FA

Napisano: 01 lip 2025, 13:09

JLP pisze:
26 cze 2025, 14:17
Jakakolwiek przerwa w spełnieniu warunków do starego świadczenia pielęgnacyjnego (oprócz oczekiwania na nowe orzeczenie na warunkach określonych w ustawie) powoduje całkowitą utratę prawa do tego świadczenia. Bez znaczenia jest, czy to zostało zgłoszone wcześniej, czy dopiero teraz. Prawo do świadczenia ustało od dnia podjęcia pracy a naszym zadaniem jest tylko to stwierdzić w decyzji. Ponowna utrata pracy tego nie zmienia, ponieważ art. 63 uśw nie przewiduje takiej możliwości. Jeżeli Pan zgłosiłby podjęcie pracy od razu i zostałaby wydana decyzja uchylająca, to czy teraz miałby możliwość ponownego uzyskania uświadczenia? Oczywiście nie. A więc dlaczego w jeszcze gorszej sytuacji - kiedy nie zastosował się do obowiązku niezwłocznego powiadomienia - miałby zachować prawo. Art. 63 uśw w żaden sposób nie uzależnia praw do świadczeń, od tego czy ktoś zgłosił daną okoliczność czy nie, tylko od tego czy spełnia dotychczasowe warunki. Nie została przewidziana możliwość odzyskania prawa do świadczenia po jego utracie.
Jeżeli się nie zgadza, może się odwołać.
racja, przecież przy starym jest warunek że osoba nie może pracować a gość poszedł do pracy w trakcie pobierania świadczenia. Ja bym uchyliła na bieżąco i przypisała do zwrotu wszystko od momentu podjęcia zatrudnienia i nie ważne że już nie pracuje
anetag
VIP
Od: 23 kwie 2014, 8:12
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x