Praca za granicą - drugie dziecko - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 14 wrz 2016, 10:13

Pani chce złożyć tylko wniosek na drugie dziecko , nie chce wykazywać dochodów. Jej mąż pracuje w Niemczech i pobiera świadczenia na dwójkę dzieci. Czy strona musi wypełnić również na pierwsze dziecko tabelę?
Zyta87
Referent
Od: 14 kwie 2016, 8:50
Zajmuję się: ŚW/FA/DM/DO

Napisano: 14 wrz 2016, 15:06

Zyta87 pisze:Pani chce złożyć tylko wniosek na drugie dziecko , nie chce wykazywać dochodów. Jej mąż pracuje w Niemczech i pobiera świadczenia na dwójkę dzieci. Czy strona musi wypełnić również na pierwsze dziecko tabelę?
Nie musi. Jak chce może złożyć tylko na drugie. My możemy ewentualnie podpowiadać, że warto złożyć również na pierwsze i mieć sytuację jasną przy jednym postępowaniu w ROPSie.
Gość

Napisano: 15 wrz 2016, 9:15

Czemu właściwie możemy namówić petenta do wpisania również pierwszego dziecka? O co z tym dokładnie chodzi? Jestem nowa na świadczeniach i tylko coś kiedyś moja poprzedniczka mi wspominała o tym...
Zyta87
Referent

Napisano: 16 wrz 2016, 8:45

ROPS prosił mnie, aby wpisywali także na pierwsze dziecko i to dla ich dobra, z tego względu, że mogą ewentualnie otrzymywać tzw. dodatek dyferencyjny od państwa, w którym pracuje i przebywa członek rodziny. Mniej więcej o to chodzi.
aniusza

Napisano: 16 wrz 2016, 9:00

Aha dzięki wielkie ;)
Zyta87
Referent

Napisano: 16 wrz 2016, 13:06

A co w sytuacji gdy: matka wraz z dzieckiem mieszka na terenie Polski i jest aktualnie na wychowawczym, a ojciec przebywa zagranicą i stamtąd otrzymuje wynagrodzenie, matka do czasu pozostawania na wychowawczym otrzymuje 500 plus. Co w momencie gdy matka nie będzie miała żadnego dochodu, ale dalej będzie mieszkać na terenie Polski wraz z dzieckiem. Czy 500 plus będzie kontynuowane, czy też ojciec będzie się musiał starać o świadczenie w kraju, w którym pracuje i otrzymuje wynagrodzenie?
199999

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x