praca za granicą i zwrot zasiłków - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 02 kwie 2015, 11:23

Okazało się,że mój klient pracował legalnie za granicą i uzyskał dochód znacznie przekraczający dochód uprawniający go do korzystania z pomocy społecznej. Mam zaświadczenie z urzędu skarbowego za 2013r. Brali zasiłek okresowy od sierpnia do grudnia 2013r.Oczywiście jego zona składała oświadczenia, że nie ma tam jeszcze pracy i jak coś zarobi - to zgłosi.I że nic jej nie wysyła.Oczywiście wysyłał na jej konto pieniądze i to niemałe.I teraz muszę wydać decyzję o nienależnie pobranych świadczeniach.Przydałby mi się jego dochód za lipiec 2013 i ewentualnie za sierpień aby ustalić od kiedy dochód ich przekraczał dochód ustawowy.Oczywiście gościu nie zgłasza się na żadne wezwania i nie dostarczy mi takiego zaświadczenia/ oświadczenia.Ja chętnie zgłosiłabym sprawę do prokuratury ale moje szefostwo się nie zgadza.Co mi radzicie w tej sprawie?
abc

Napisano: 02 kwie 2015, 11:42

Ja Ci radzę, abyś mimo wszystko napisała zawiadomienie do prokuratury, a jak szefowa nie podpisze, to niech Ci podpowie, jak uzyskać dowody (właśnie zaświadczenia lub oświadczenia) niezbędne do wydania decyzji o nienależnie pobranych świadczeniach, a następnie decyzji o żądaniu ich zwrotu.
Esia

Napisano: 03 kwie 2015, 19:23

A ja Ci radzę nie bawić się w doniesienia. Esia powinna pracować w prokuraturze. Skąd wiesz, że "przysłał niemałe pieniądze" - to tajemnica ( nie mamy wglądu w konto)
Najważniejsze co napisała w oświadczeniu i na tym się opierasz - Jak był za granica- nie liczysz go do składu rodziny i bierzesz oświadczenie ile jej przesyła. Jak pisała, że nie - to to bierzesz pod uwagę
zzzz

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x