pracodawca nie chce wydać świadectwa pracy ? - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 22 sty 2015, 10:38

Pracodawca nie chce mi wydać świadectwa pracy .
Co mam zrobić ?
Żeby się zarejestrować w Urzędzie Pracy muszę mieć powyższy dokument.
Pomocy może mi ktoś pomoże ??????????????????/
eulalia

Napisano: 22 sty 2015, 10:52

zwróć się pisemnie o wydanie Świadectwa Pracy i powołaj się na art. 97 i 99 ustawy z 26 czerwca 1974 roku Kodeks pracy i zaznacz, że w przysługuje Ci prawo do wystąpienia do sądu pracy z pozwem zawierającym roszczenie o wydanie świadectwa pracy. Celem takiego postępowania jest nakazanie przez sąd wydania świadectwa pracy, co pracodawca będzie musiał wykonać w terminie 3 dni od dnia uprawomocnienia się orzeczenia wydanego przez sąd w takiej sprawie.
Jeżeli pracownik wskutek niewydania w terminie lub wydania niewłaściwego świadectwa pracy poniósłby szkodę, to może domagać się na drodze sądowej odszkodowania w wysokości wynagrodzenia za czas pozostawania bez pracy z tegoż powodu
Kati@

Napisano: 22 sty 2015, 10:52

nie ma, że nie chce ale musi
art. 97 KP
§ 1. W związku z rozwiązaniem lub wygaśnięciem stosunku pracy pracodawca jest obowiązany niezwłocznie wydać pracownikowi świadectwo pracy. Wydanie świadectwa pracy nie może być uzależnione od uprzedniego rozliczenia się pracownika z pracodawcą.

postrasz może inspekcją pracy :D
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta
„Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
ewalu
Awatar użytkownika
VIP
Od: 12 maja 2011, 15:17
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x