Pracownik młodociany - wiarygodność dochodu

Wybrane tematy:
Wzory decyzji Wzory wniosków o świadczenia rodzinne - UKRAINA Zmiana wysokości świadczenia pielęgnacyjnego ZANIM ZAŁOŻYSZ NOWY TEMAT - PRZECZYTAJ! kwestia ŚP dopytanie Kiedy wypłacacie świadczenie rodzinne ??
ODPOWIEDZ
pat87
Stażysta
Zajmuję się: Inspektor ds. świadczeń rodzinnych
Kontakt:

Pracownik młodociany - wiarygodność dochodu

Post autor: pat87 »

Mamy dylemat z dziewczyną (D), która ma praktyki od września 2017 r. W zeszłym okresie świadczeniowym Wnioskodawczyni (W) dostarczyła zaświadczenie z praktyk za październik 2017 - ok. 150 zł netto i wszystko było w porządku. Pani W złożyła wniosek na okres 2018/2019, wysłałam zapytania do US, ZUS itp i tu pojawia się problem. W Urzędzie Skarbowym dochody D za rok 2017 wynoszą 125,60 zł, składki społeczne - 93,48,składki zdrowotne - 0,00. Jeśli od dochodów odejmę skł. społ. wyjdzie mi 32,12 zł i podzielę przez 3 miesiące roku 2017, to wyjdzie 10,71 zł :!: Przecież to niemożliwe, żeby praktykantka otrzymywała niecałe 11 zł :mrgreen:

Co zrobilibyście w takiej sytuacji ? Wliczać dochód z zaświadczenia za październik 2017, czy z Urzędu Skarbowego ?
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Zajmuję się: Multitasking
Kontakt:

Re: Pracownik młodociany - wiarygodność dochodu

Post autor: Szarak »

Po pierwsze z uzysku nie biorę dochodu "netto. Po drugie nie wnikam co wykazane w US za to ponosi podatnik odpowiedzialność a US ma tego pilnować (ważne dla mnie, że rozliczony). Po trzecie smutne jest to trochę, że czepiasz się dochodu wykazanego do US a jak są osoby co pracują na czarno to im nic nie liczysz.
pat87
Stażysta
Zajmuję się: Inspektor ds. świadczeń rodzinnych
Kontakt:

Post autor: pat87 »

Szaraku, zadałam pytanie ponieważ mam dylemat w tej kwestii i potrzebuję od Was porady, bo może też ktoś miał taki przypadek. Za umoralnienia serdecznie dziękuję. Co do Twojego ostatniego zdania... U nas Dyrektor nie przepuści wniosku z dochodem rodziny 0 zł. Wnioskodawca pisze oświadczenie pod odpowiedzialnością karną czy wykonuje pracę dorywczą czy nie, a jeśli tak to w jakiej kwocie.
Nurtuje mnie jeszcze jedno - z uzysku bierzesz dochód brutto ?
Awatar użytkownika
Iks
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Iks »

pat87 pisze:Dyrektor nie przepuści wniosku z dochodem rodziny 0 zł. Wnioskodawca pisze oświadczenie pod odpowiedzialnością karną czy wykonuje pracę dorywczą czy nie, a jeśli tak to w jakiej kwocie.
Ale prac dorywczych nie macie prawa wliczyć do dochodu rodziny do kroćset, więc dochód rodziny i tak wynosi 0, tyle, że przy okazji łamiecie kilka zasad prowadzenia postępowania.
Walka z wiatrakami since 1998.
Awatar użytkownika
Szarak
VIP
Zajmuję się: Multitasking
Kontakt:

Post autor: Szarak »

A ja to chyba powinienem przeprosić za moje "po trzecie", bo nie spodziewałem się, że są jeszcze Ośrodki co wliczają dochody ludzi pracujących na czarno. Dlatego przepraszam. Tak na marginesie lks dobrze pisze.
julk@@@
Referent
Zajmuję się: sr
Kontakt:

Post autor: julk@@@ »

Iks pisze:
pat87 pisze:Dyrektor nie przepuści wniosku z dochodem rodziny 0 zł. Wnioskodawca pisze oświadczenie pod odpowiedzialnością karną czy wykonuje pracę dorywczą czy nie, a jeśli tak to w jakiej kwocie.
Ale prac dorywczych nie macie prawa wliczyć do dochodu rodziny do kroćset, więc dochód rodziny i tak wynosi 0, tyle, że przy okazji łamiecie kilka zasad prowadzenia postępowania.
ale to chodzi chyba o to że w ogóle jest jakis dochód we wniosku bez wliczania go do dochodu.
Awatar użytkownika
Iks
VIP
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: Iks »

Ale po co? To nie jest pomoc społeczna. Po co zbierać kwity na coś czego i tak nie można policzyć?
Walka z wiatrakami since 1998.
ODPOWIEDZ