Pracownik Socjalny - Specjalista Pracy z Rodziną - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 04 cze 2022, 19:36

Cześć, dawno mnie tu nie było.Zawsze udało mi się wśród Was znaleść odpowiedź, mam nadzieję , że i teraz: Czy osoba będąca z wykształcenia pracownikiem socjalnym (szkoła policealna) może być specjalistą pracy z rodziną w PCPR. Rozumiem, że nie z tego względu, że specjalista musi mieć wykształcenie wyższe i wynika to z ustawy o pracownikach samorządowych? Czy PCPR może zatrudnić pracownika socjalnego ds. pracy z rodziną. Wiem, że tutaj nie jest forum pcpr, ale wiem, że tu zaglądają mądrzy ludzie. Pozdrawiam!!!
Alka
Stażysta
Od: 13 sty 2016, 21:05
Zajmuję się:

Napisano: 06 cze 2022, 11:04

Zgodnie z rozporządzeniem w sprawie wynagradzania pracowników samorządowych, specjalista pracy z rodziną musi posiadać wykształcenie wyższe (kierunek studiów w zakresie pedagogiki, psychologii lub nauki o rodzinie) i 3 lata stażu pracy.
Tak więc osoba posiadająca tylko dyplom pracownika socjalnego nie może pracować jako specjalista pracy z rodziną.
Optima
Stażysta
Od: 10 mar 2017, 12:35
Zajmuję się: PS

Napisano: 07 cze 2022, 5:52

Uważam że może. Specjalista pracy z rodziną - pracy socjalnej, jest to ścieżka awansu zawodowego pracownika socjalnego z odpowiednim stażem zawodowym. Podstawą pracy pracownika socjalnego jest przecież praca z rodzinami i nie ma tu znaczenia czy jesteś po szkole policealnej czy po studiach.
mariola57
Praktykant
Od: 07 cze 2022, 5:30
Zajmuję się: ps

Napisano: 08 cze 2022, 13:49

mariola57 pisze:
07 cze 2022, 5:52
Uważam że może. Specjalista pracy z rodziną - pracy socjalnej, jest to ścieżka awansu zawodowego pracownika socjalnego z odpowiednim stażem zawodowym. Podstawą pracy pracownika socjalnego jest przecież praca z rodzinami i nie ma tu znaczenia czy jesteś po szkole policealnej czy po studiach.
Tylko że tutaj mówimy o dwóch zupełnie różnych stanowiskach - chyba że ja źle zrozumiałam post.
Pytanie brzmiało - "czy osoba mająca wykształcenie średnie na kierunku pracownik socjalny może zostać zatrudniona na stanowisku 'specjalista pracy z rodziną'"
A więc nie mówimy tutaj o sytuacji, w której osoba jest zatrudniona na stanowisku pracownika socjalnego i pracuje w ramach swoich obowiązków z rodziną.
Tutaj mowa o zatrudnieniu na stanowisku "Specjalista pracy z rodziną" - a jest to zupełnie inne stanowisko pracy. A skoro tak, to sięgamy do Rozporządzenia w sprawie wynagradzania pracowników samorządowych, gdzie jak wół stoi, że minimalne wymagania dla osoby zatrudnionej na stanowisku 'specjalista pracy z rodziną' to: wykształcenie wyższe (kierunek studiów w zakresie pedagogiki, psychologii lub nauki o rodzinie) i 3 lata stażu pracy!!!!

Tak więc nie ma żadnego znaczenia, czy osoba pracująca jako pracownik socjalny pracuje z rodziną czy też nie - PCPR może w takim wypadku zatrudnić tą osobę jako pracownika socjalnego, ale absolutnie nie może zatrudnić jako specjalistę do pracy z rodziną, bo nie posiada na to stanowisko wymaganego wykształcenia.

PS. Gdzie jest ścieżka awansu zawodowego 'Specjalista pracy z rodziną - pracownik socjalny'???? o ile dobrze kojarzę zapisy ustawy to jest: pracownik socjalny - starszy pracownik socjalny - specjalista pracy socjalnej - starszy specjalista pracy socjalnej - starszy specjalista pracy socjalnej-koordynator - główny specjalista pracy socjalnej.

Nigdzie nie ma dopisku "pracy z rodziną" no chyba że jestem nie na bieżąco z przepisami... :o
Optima
Stażysta
Od: 10 mar 2017, 12:35
Zajmuję się: PS

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x