Pracownik socjalny w szpitalu-pochówek - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 03 sty 2019, 13:50

Pracuje jako pracownik socjalny w szpitalu. Muszę zgłosić pochówek zarodków. I właśnie nie wiem czy pismo z ilością owych zarodków mam wysłać do tutejszego Opsu aby Oni zajęli się pochówkiem? Jeżeli tak, to wie ktoś jak takie pismo powinno wyglądać?
Bardzo proszę o pomoc.
Julia_7
Praktykant
Od: 03 sty 2019, 13:43
Zajmuję się: Jestem pracownikiem socjalnym w szpitalu.

Napisano: 03 sty 2019, 14:40

Zapytam wstrętnie w tych okolicznościach: co chcesz pochować?

Organizacja pochówku zasadniczo odbywa się na podstawie aktu zgonu, a tego zarodki nie mają. Tajemnicą poliszynela jest, że traktowane są jak odpad medyczny i w ten sposób utylizowane (spalarnie). Płód martwo urodzony lub poroniony można pochować tylko na wniosek rodziców, którzy mogą otrzymać od szpitala zgłoszenie urodzenia dziecka.
Nie znam żadnej podstawy prawnej do innego podejścia. Nie daj zrobić z siebie goopka bo pismo o pochówek zarodków zostanie potraktowane jakbyś chciała pochować amputowaną nogę (a tak właśnie ktoś chce Cie wystawić: pismo ile sztuk do pochówku).
Sorry za brutalizmy, ale tego się inaczej wytłumaczyć chyba nie da bez stosu argumentacji prawnej. Ale gdybyś chciała dowiedzieć się więcej, to chyba najlepiej jest to opisane tutaj: https://www.dlaczego.org.pl/pogrzeb/621- ... oria-prawa
jakobos
Stażysta
Od: 30 maja 2007, 17:28
Zajmuję się:

Napisano: 04 sty 2019, 11:28

Bzdury!
Otóż, należy napisać pismo do Ośrodka Pomocy Społecznej.
Ośrodek musi mieć uchwałę określającą zasady pochówku, przesłać ją do szpitala wraz z oświadczeniem osoby uprawnionej do dokonania pochówku o braku woli do pochówku-wzór.
Najpierw należy napisać pismo o sprawienie pogrzebu martwo narodzonego dziecka, w dniu....z określeniem imienia i nazwiska matki, nr pesel matki z adresem zamieszkania matki.
Do tego należy dołączyć kartę zgonu i kartę martwego urodzenia i oświadczenie osoby uprawnionej do dokonania pochówku- którą najczęściej jest matka.
Pismo do Ośrodka Pomocy musisz wysłać tak jak napisałam wyżej i każde dziecko na osobnym piśmie!- na tej podstawie Ośrodek tworzy zazwyczaj uchwałę i tworzy grobowiec zbiorowy dla dzieciątek
Zarodek to dziecko od pierwszego dnia!
I jeszcze jedna informacja zmieniła się ustawa o cmentarzach i chowaniu zmarłych.
megi1234
Praktykant
Od: 18 wrz 2018, 7:46
Zajmuję się: praca socjalna

Napisano: 04 sty 2019, 12:49

Bardzo dziękuję megi1234 za pomoc :)
Julia_7
Praktykant
Od: 03 sty 2019, 13:43
Zajmuję się: Jestem pracownikiem socjalnym w szpitalu.

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x