Pracownik sosjalny w śds

Wybrane tematy:
ŚDS a wywiady środowiskowe po 15.11.2021 JAK LICZYĆ FREKWENCJĘ W KLUBIE SENIORA Obok Lasu - dom opieki dla osób starszych Czy mogę skierowac do ŚDS klub seniora - czy może tam być oddelegowany pracownik socjalny OPS? ŚDS- likwidacja odpłatności a waloryzacja
~Olga

Pracownik sosjalny w śds

Post autor: ~Olga »

Czy w śds koniecznie musi być zatrudniony pracownik socjalny?
~xxx

Re: Pracownik sosjalny w śds

Post autor: ~xxx »

Jeśli nie ma takiej potrzeby, to po co zatrudniać.
~Joasia

Post autor: ~Joasia »

u nas nie ma. a czym zajmuje się pracownik socjalny w śds?
~Joasia

u nas nie ma. a czym zajmuje się pracownik socjalny w śds?
~Olga

Jesli nie ma to co z wywiadami srodowiskowymi, kto robi i czy muszą być robione ?
~Gosia

Post autor: ~Gosia »

Wywiad sporządza ośrodek pomocy właściwy do miejsca zamieszkania uczestnika i przesyła go do organu wystawiającego decyzję na pobyt.
~Aga

Post autor: ~Aga »

U nas wywiad robi pracownik socjalny naszego domu i przekazuje do organu wystawiającego decyzję, ot taki dziwny układ
~Joasia

a oprócz tego, prowadzi jakie zajęcia?
~Olga

Pytam , ponieważ mam na ten temat odmienne zdanie z koleżanka z innego śds , która twierdzi ze pracownik socjalny w śds musi być , bo co pół roku musi byc przeprowadzony wywiad srodowiskowy . Ja jestem innego zdania , uwazam ,że rozporządzenie nie nakłada obowiazku zatrudniania pracownika socjalnego , a jedynie daje taką mozliwość .

Prosze o opinie w tej sprawie
socjalnaLUB
Praktykant
Zajmuję się:
Kontakt:

Post autor: socjalnaLUB »

Olga zgadzam się z Tobą, zarówno wywiady środowiskowe, jak i aktualizacje powinien przeprowadzać pracownik OPS- u właściwego zgodnie z miejscem zamieszkania uczestnika. Zgodnie z rozporządzeniem wywiad i aktualizację przeprowadza się w miejscu zamieszkania, więc jak pracownik socjalny z jednej miejscowości może się pchać na wywiad do innej gminy- przekracza swoje kompetencje. Może jedynie wysłać pismo ze współdziałanie z prośbą o przeprowadzenie aktualizacji takie wywiadu.
Tam najtrudniej iść naprzód, skąd już wszyscy wracają.
ODPOWIEDZ