No nie do końca, gdyż nie jest opodatkowany na zasadach art. 27 i art. 30 b, c, i e ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych (tak nasza ustawa to definiuje jako dochód opodatkowany na konkretnych zasadach) i nie jest zawarte w definicji dochodu utraconego w ustawie o świadczeniach rodzinnych i nie można zaliczyć do zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej gdyż w definicji w ustawie tez nie jest to wymienione i nie jest również wymienione w dochodzie nieopodatkowanym.
Takie sytuacje mają miejsce gdzie osoby teoretycznie miały jakiś dochód ale pomimo tego nie jest on wykazywany w naszych postępowaniach. jeśli Nie jest to dochód w rozumieniu naszej ustawy i nie jest w katalogu dochodów nieopodatkowanych to nie powinno się go brać pod uwagę. Wiem , że to dziwne ale mam nawet takie pismo z MPiPS potwierdzające, że takie sytuację mają miejsca.
a prawa autorskie to przeważnie umowa o dzieło .. może być też inna pracą zarobkową ..
"Czy świat bardzo się zmieni, gdy z młodych gniewnych wyrosną starzy, wkurwieni?" — Jonasz Kofta „Kochająca osoba żyje w kochającym świecie. Wroga osoba żyje we wrogim świecie. Każdy, kogo spotykasz jest Twoim lustrem” - Ken Keyes
[Nie jest w rubryce umowy o dzieło tylko wyraźnie wskazane w rubryce (PIT 11) "Prawa autorskie i inne prawa, o których mowa w art. 18 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych>
Jak pisałem w ustawie o świadczeniach rodzinnych jest definicja zatrudnienia lub innej pracy zarobkowej:
art. 3 pkt. 22 ustawy o świadczeniach rodzinnych
zatrudnieniu lub innej pracy zarobkowej – oznacza to wykonywanie pracy na podstawie stosunku pracy, stosunku
służbowego, umowy o pracę nakładczą oraz wykonywanie pracy lub świadczenie usług na podstawie umowy agencyjnej,
umowy zlecenia, umowy o dzieło albo w okresie członkostwa w rolniczej spółdzielni produkcyjnej, spółdzielni
kółek rolniczych lub spółdzielni usług rolniczych, a także prowadzenie pozarolniczej działalności gospodarczej;
dochód z praw autorskich jest uwzględniany na zaświadczeniach wydawanych przez Urząd Skarbowy i w tytule zgodnie z ustawą jest napisane:
ZAŚWIADCZENIE Z URZĘDU SKARBOWEGO O DOCHODZIE CZŁONKA RODZINY PODLEGAJĄCYM OPODATKOWANIU PODATKIEM DOCHODOWYM OD OSÓB FIZYCZNYCH NA ZASADACH OKREŚLONYCH W ART. 27, 30B, 30C, I 30E USTAWY Z DNIA 26 LIPCA 1991 R. O PODATKU DOCHODOWYM OD OSÓB FIZYCZNYCH (DZ. U. Z 2012 R. POZ. 361, Z PÓŹN. ZM.), OSIĄGNIĘTYM W ROKU KALENDARZOWYM POPRZEDZAJĄCYM OKRES ZASIŁKOWY
dlatego ja nie czepiam się czy powinny być prawa autorskie liczone do dochodu w świadczeniach rodzinnych czy nie. a że nie są w katalogu dochodów uzyskanych dzielę na 12 miesięcy.