prawo de renty z tyt. niezdolności do pracy a SP - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 12 lut 2014, 15:56

Witajcie,
proszę o poradę. Czy nalezy przyznać SP matce na dziecko w przypadku, gdy kobieta ma ustalone prawo do renty z tyt. niezdolności do pracy , ale od 01.01.2014 zrezygnowała w ZUS z pobierania tej renty i złozyła wniosek o SP?
W odpowiedzi na mój wniosek w sprawie ustalenia niezbędnego okresu ubezpieczenia ZUS odmówił wyliczenia, ponieważ osoba ma ustalone prawo do renty z tytułu niezdolności do pracy.
~Iza

Napisano: 12 lut 2014, 16:01

jeżeli ma decyzję z zus to na tej decyzji powinno być wyliczenie okresów
~Kati

Napisano: 12 lut 2014, 16:02

Ma decyzję uchylającą prawo do renty?
~Ewa

Napisano: 12 lut 2014, 16:05

ma ustalone prawo do renty i nie przysluguje jej SP
~bb

Napisano: 12 lut 2014, 16:07

Ma decyzję ZUS o wstrzymaniu wypłaty renty od 01.01.2014 r. Przyznałam kobiecie SP od tej samej daty. W ZUS twierdzą, że SP w takim przpadku się nie należy. Składki mogę wycofać i kobietę wyrejestrować, ale co z dec. na SP???
~Iza

Napisano: 12 lut 2014, 16:11

5. Świadczenie pielęgnacyjne nie przysługuje, jeżeli:

1) osoba sprawująca opiekę:

a) ma ustalone prawo do emerytury, renty, renty rodzinnej z tytułu śmierci małżonka przyznanej w przypadku zbiegu prawa do renty rodzinnej i innego świadczenia emerytalno-rentowego, renty socjalnej, zasiłku stałego, nauczycielskiego świadczenia kompensacyjnego, zasiłku przedemerytalnego lub świadczenia przedemerytalnego,

czyli wystarczy, że ma ustalone prawo i to że z niej zrezygnuje nadal ma do niej prawo
~Kati

Napisano: 12 lut 2014, 16:20

ale prawo ustala się na wniosek strony i na jej wniosek uchyla się prawo np. przy zasiłku stałym
~Dorcia

Napisano: 12 lut 2014, 16:27

bzdura, ma prawo do renty i już, ŚP nie przysługuje; mogła się nie ubiegać o rentę;
sama pobieram ŚP, kiedyś pracowałam i za 7 lat mam prawo do emerytury; na dziś moja hipotetyczna emerytura to ok. 550 zł zatem mniej niż SP, ale nie będę przecież mogła \"zrzec się\" emerytury!!!!
~mama

Napisano: 12 lut 2014, 16:31

Jeżeli wydana została decyzja na śp a osoba miała prawo do renty, ta decyzja jest zła i należy ją wyeliminować z obrotu. Można to zrobić na podstawie 155 KPA za zgodą strony lub odesłać do SKO z wnioskiem Wójta o stwierdzenie nieważności decyzji.
~Ewa

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x