prawo do lokalu - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 09 paź 2023, 15:46

Hej, mam pytanie: Pan chce złożyć wniosek o DM, nie ma prawa do lokalu ale jest odbiorcą na zawiadomieniu o wysokości opłat. Czy w takiej sytuacji może się starać o DM, czy to że on jest odbiorcą na zawiadomieniu wystarczy do przyznania DM???????
GOPSEmila
Praktykant
Od: 12 maja 2022, 13:45
Zajmuję się: dodatek mieszkaniowy, karta dużej rodziny

Napisano: 10 paź 2023, 7:27

Art. 2. 1. Dodatek mieszkaniowy, z zastrzeżeniem art. 7 ust. 3 i 4, przysługuje:
1) najemcom albo podnajemcom lokali mieszkalnych, zamieszkującym w tych lokalach;
2) osobom mieszkającym w lokalach mieszkalnych, do których przysługuje im spółdzielcze prawo do lokalu mieszkalnego;
3) osobom mieszkającym w lokalach mieszkalnych znajdujących się w budynkach stanowiących ich własność i właścicielom samodzielnych lokali mieszkalnych;
4) innym osobom mającym tytuł prawny do zajmowanego lokalu mieszkalnego i ponoszącym wydatki związane z jego zajmowaniem;
5) osobom zajmującym lokal mieszkalny bez tytułu prawnego, oczekującym na przysługujący im lokal zamienny albo najem socjalny lokalu.

Niestety, takiej opcji tu nie ma. Tylko ciekawa jestem, na jakiej podstawie jest odbiorca na zawiadomieniu... jakiś powód musiał być. Moze skontaktuj się z zarzadcą i zapytaj. Moze ma tytuł prawny, tylko o tym nie wie... ;)
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 10 paź 2023, 12:47

Dziękuję, to dobry pomysł.
Z tego co wiem to kiedyś mieszkali tam rodzice, ale dlaczego ten Pan nie ma prawa do lokalu to nie wiem :?
GOPSEmila
Praktykant

Napisano: 10 paź 2023, 14:31

Jesli to nie było mieszkanie własnościowe, to zarządca nie ma obowiazku zawrzeć umowy z dziećmi po śmierci rodziców. Moze płaci odszkodowanie za zajmowanie lokalu bez tytułu prawnego (tylko pewnie nie oczekuje na lokal socjalny lub zastępczy)
Maxima
VIP
Od: 14 kwie 2017, 9:34
Zajmuję się: DM DE

Napisano: 13 paź 2023, 15:35

tak, płaci odszkodowanie.
To czy w takim przypadku należy się dodatek?!
GOPSEmila
Praktykant

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x