Prawo jazdy osoba nieletnia

ODPOWIEDZ
leon
Referent
Zajmuję się: SO, WTZ, BA, Aktywny Samorząd
Kontakt:

Prawo jazdy osoba nieletnia

Post autor: leon »

Czy osoba niepełnoletnia, która już rozpoczęła kurs na prawo jazdy wniosek na A2 może złożyć dopiero po uzyskaniu pełnoletności.
Wtedy możemy jej zrobić refundację ??
roberto44
Stażysta
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA
Kontakt:

Re: Prawo jazdy osoba nieletnia

Post autor: roberto44 »

U nas była taka sytuacja , daliśmy odmowę i po uzyskaniu pełnoletności był złożony dopiero wniosek
R-MOPS
Praktykant
Zajmuję się: dofinansowanie ze środków PFRON
Kontakt:

Post autor: R-MOPS »

Koszty też mogą być uwzględnione dopiero wtedy, jak będą poniesione po uzyskaniu pełnoletności. Wcześniej taka osoba nie spełnia warunków programu.
Milosz90
Referent
Zajmuję się: Dział rehabilitacji społecznej osób niepełnosprawnych - sprzęt rehabilitacyjny, przedmioty ortopedyczne i środki pomocnicze, Aktywny Samorząd
Kontakt:

Post autor: Milosz90 »

Też jestem tego zdania. Adresatem tego zadania jest osoba w wieku aktywności zawodowej, w myśl programu osoba od 18 do 60/65 roku życia. Aby refundacja była możliwa, trzeba spełniać warunki również w okresie ponoszenia kosztów. Dlatego tylko koszty poniesione po ukończeniu 18 roku życia mogą zostać zrefundowane.
cpr3
Starszy referent
Zajmuję się: PS/WRiSPZ/obsługa
Kontakt:

Post autor: cpr3 »

"1) aktywności zawodowej – należy przez to rozumieć:
a) zatrudnienie, lub
b) rejestrację w urzędzie pracy jako osoba bezrobotna, lub
c) rejestrację w urzędzie pracy jako osoba poszukująca pracy i nie pozostająca w zatrudnieniu,
okresy aktywności zawodowej w ramach ww. mogą się sumować, jeśli następują po sobie w okresie nie dłuższym niż 30 dni, przy czym czas przerwy nie wlicza się w okres aktywności;"
Czy zawsze wymagacie zaświadczenia z urzędu pracy?
A jeżeli jest osoba ucząca się to nie przyznajecie dofinansowania?
Milosz90
Referent
Zajmuję się: Dział rehabilitacji społecznej osób niepełnosprawnych - sprzęt rehabilitacyjny, przedmioty ortopedyczne i środki pomocnicze, Aktywny Samorząd
Kontakt:

Post autor: Milosz90 »

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem pytania, ale aktywność zawodowa to nie wiek aktywności zawodowej. Osoby w wieku aktywności zawodowej zgodnie z definicją zamieszczoną w treści programu to osoby pełnoletnie, które nie osiągnęły wieku emerytalnego. Nie trzeba być aktywnym zawodowo aby uzyskać dofinansowanie, trzeba być w wieku aktywności zawodowej.

Jeśli ktoś we wniosku zaznaczył, że jest zarejestrowany w UP to dołączał mi zaświadczenie, ale nie mamy za to dodatkowym punktów przy ocenie merytorycznej.

Dofinansowanie dla osoby uczącej? Oczywiście, ale pod warunkiem, że ukończyła 18 lat.
ODPOWIEDZ