Problem, dylemat Świadczenie pielęgnacyjne a sprawowanie opieki - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 08 wrz 2023, 12:08

Mam Pana który złożył o ŚP, na swoją matkę. Pan mieszka w jednej miejscowości ze swoja matką lecz każdy w swoim domu, pomaga jej tylko w niektórych czynnościach takich jak przygotowanie opału na zimę, palenie w piecu, przywiezie obiad itp. Pani jest samodzielna pomimo niezdolności do samodzielnej egzystencji i wieku (80 lat) to potwierdza wywiad środowiskowy.

Jak uzasadnić odmowę świadczenia ??? Bo odmówię na pewno że niepełnosprawność powstała po 25 roku życia, ale nie wiem jak to opisać.
Pomóżcie
500sw
Starszy referent
Od: 11 cze 2019, 16:57
Zajmuję się: Sw

Napisano: 08 wrz 2023, 12:25

Ja bym odmówiła na podstawie tego, że Pani nie wymaga stałej opieki, a to co robi syn to jest tylko pomoc.
Ruda1
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 07 maja 2014, 10:45
Zajmuję się: FA/SR/SW/CP i wszelkie dodatki

Napisano: 08 wrz 2023, 12:32

Odmów na orzeczenie po 25 roku życia i na brak konieczności sprawowania osobistej opieki ( co jak piszesz wynika z wywiadu ) SKO i tak pewnie przyzna . Nam w takich sytuacjach przyznaje chodzi mi o osobne zamieszkiwanie
Hawcia
Referent
Od: 19 kwie 2022, 12:20
Zajmuję się: świadczenia rodzinne fundusz alimentacyjny dodatek osłonowy

Napisano: 08 wrz 2023, 12:50

Jaki podać konkretny powód ??
Pan nie sprawuje bezpośredniej opieki nad matką??
500sw
Starszy referent

Napisano: 08 wrz 2023, 12:56

A moje SKO jest bardzo dociekliwe i samo posiadanie orzeczenia o niezdolności do samodzielnej egzystencji nie wystarcza do przyznania świadczenia, ważne jest jakie czynności wykonuje osoba sprawująca opiekę i chcą bardzo dokładnie opisywać formę sprawowanej opieki i czy osoba sprawująca opiekę mogłaby chociaż w najmniejszym wymiarze czasowym pracować.
Myślę, że w tym przypadku utrzymałoby odmowę.
Ruda1
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 07 maja 2014, 10:45
Zajmuję się: FA/SR/SW/CP i wszelkie dodatki

Napisano: 08 wrz 2023, 12:57

zakres wymaganej i sprawowanej opieki nie uzasadnia niepodejmowania zatrudnienia
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 08 wrz 2023, 13:09

powód odmowy:

1. niepełnosprawność powstała po 25 roku życia
2. Zakres wymaganej i sprawowanej opieki nie uzasadnia niepodejmowania zatrudnienia Pana ............

Tak może zostać ???
500sw
Starszy referent

Napisano: 08 wrz 2023, 13:18

u nas piszą zakres opieki ile dana czynność zajmuje czasu jak często , czyli ile czasu poświęca na opiekę i jeśli to jest tylko to co opisałaś to odmowa
Magda k
Starszy referent
Od: 08 cze 2017, 8:32
Zajmuję się: Śr
Sw

Napisano: 08 wrz 2023, 13:21

Ja w decyzji wpisałam, że opieka nie koliduje z podjęciem zatrudniania i zacytowałam poniższe wyroki.
Tymczasem opieka winna mieć na tyle zajmujący charakter, że jej sprawowanie pozostaje nie do pogodzenia z wykonywaniem jakiejkolwiek działalności zawodowej przez opiekuna i z tego właśnie powodu osoba sprawująca opiekę nie podejmuje (rezygnuje) z aktywności zarobkowej (wyrok NSA z dnia 6 października 2020 r., sygn.. I OSK 371/20).

Zaakcentowania wymaga także i to, że świadczenie przyznawane na podstawie art. 17 ust. 1 u.ś.r. nie jest przyznawane za samą opiekę nad osobą niepełnosprawną, która wynika z prawnego i moralnego obowiązku , lecz za faktyczny brak możliwości podjęcia zatrudnienia z powodu konieczności osobistego sprawowania tej opieki lub za rezygnację z zatrudnienia. Nie może być ono traktowane jako zastępcze źródło dochodu (wyrok NSA z dnia 7 maja 2020 r., sygn.. I OSK 1049/19).

Celem świadczenia pielęgnacyjnego jest udzielanie materialnego wsparcia osobom, które rezygnują z aktywności zawodowej, by opiekować się osobą niepełnosprawną. Świadczenie pielęgnacyjne ma zatem zastąpić dochód wynikający ze świadczenia pracy, której nie może podjąć osoba pielęgnująca. Istotą świadczenia pielęgnacyjnego jest więc częściowe zrekompensowanie opiekunowi niepełnosprawnego strat finansowych spowodowanych niemożnością podjęcia pracy lub rezygnacją z niej w związku z koniecznością opieki nad osobą niepełnosprawną (wyrok NSA z dnia 1 grudnia 2021 r., sygn.. I OSK 282/20).

Świadczenie pielęgnacyjne, jako tego rodzaju forma wsparcia rodziny, nie jest jednak kierowane do wszystkich opiekunów osób niepełnosprawnych, lecz tylko do tych z nich, którzy sprawując opiekę nad niepełnosprawnym członkiem rodziny, czynią to w tak dużym zakresie i rozmiarze, że opieka ta nie pozwala im na podjęcie innej pracy (wyrok WSA w Gdańsku z dnia 25 kwietnia 2019 r., sygn. III SA/Gd 135/19).
Natalia.św
Starszy referent
Od: 13 mar 2017, 13:16
Zajmuję się: Św

Napisano: 08 wrz 2023, 13:37

Ruda1 pisze:
08 wrz 2023, 12:25
Ja bym odmówiła na podstawie tego, że Pani nie wymaga stałej opieki, a to co robi syn to jest tylko pomoc.
też odmówiłam identyczna sytuacja, sko przyznało
jasiak
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:29
Zajmuję się: Św/Fa/ŚR

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x