problem SZO - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 20 sie 2015, 12:58

Klient złożył wniosek na szo na żonę 29.07 podczas wywiadu okazało się, że pracuje za czarno i całymi dniami go nie ma, jak mi już mądre głowy z tego forum podpowiedziały nie mogę dać odmowy ze względu na pracę na czarno ponieważ nie jest to "inna praca zarobkowa", na tę żonę są też specjalne usługi opiekuńcze do jutra (ponieważ wycofali wniosek) pomóżcie proszę na jakiej podstawie mogę dać odmowę? :(
Goosiek

Napisano: 20 sie 2015, 13:03

niesprawowanie opieki może ;)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 20 sie 2015, 13:07

Tom też ciągle o tym myślę czy mogę tak napisać, ale jeszcze z innej strony się zastanawiam czy jak złożył wniosek 29.07 a opiekunka była/jest do 21.08 to chyba też mogę się powołać na nienależne sprawowanie opieki?? A masz pomysł na która art. się powołać? :)
Goosiek

Napisano: 20 sie 2015, 13:10

16a, przecież jest jasno napisane w jakim celu ma być niepodejmowanie zatrudnienia, tutaj człowiek nie podejmuje zatrudnienia i owszem ale zdecydowanie nie w celu sprawowania stałej opieki (itd)
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 20 sie 2015, 13:13

Tom ale przecież właśnie teraz nie może podjąć zatrudnienia /miał np ofertę/ więc kiepski powód do odmowy
Kati@

Napisano: 20 sie 2015, 13:26

Goosiek pisze:Tom też ciągle o tym myślę czy mogę tak napisać, ale jeszcze z innej strony się zastanawiam czy jak złożył wniosek 29.07 a opiekunka była/jest do 21.08 to chyba też mogę się powołać na nienależne sprawowanie opieki?? A masz pomysł na która art. się powołać? :)
Te dwa świadczenia są od siebie niezależne i nie wykluczają się nawzajem. Dlatego nie ma mowy o np nawet jak mu przyznasz szo
Kati@

Napisano: 20 sie 2015, 13:34

Dziękuję za podpowiedzi, jakoś muszę się z tym uporać :(
Goosiek

Napisano: 20 sie 2015, 13:36

Kati@ pisze:Tom ale przecież właśnie teraz nie może podjąć zatrudnienia /miał np ofertę/ więc kiepski powód do odmowy
ale nie podjął tej przykładowej oferty nie dlatego, że żona chora i trzeba się nią zająć tylko dlatego, że dyma budżet i współobywateli robotą na czarno
Nie zdarzyło nam się w analogicznych sprawach, żeby coś zostało wyżej uwalone. Jak z wywiadu wynika, że się nie opiekuje, odmowa bo nie realizuje celu świadczenia i już.
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 20 sie 2015, 13:41

Goosiek pisze:Dziękuję za podpowiedzi, jakoś muszę się z tym uporać :(
jedynie możesz odmówić, że nie sprawuje opieki, tylko trudno to uzasadnić, podejrzewam, że w wywiadzie będzie, że opieka jest sprawowana a na podstawie domniemania nie możesz odmówić - nie zazdroszczę Ci, nie raz wiedza o podopiecznych stwarza dużo problemów
Kati@

Napisano: 20 sie 2015, 13:45

Kati@ pisze:podejrzewam, że w wywiadzie będzie, że opieka jest sprawowana a na podstawie domniemania nie możesz odmówić
w pierwszym poście napisane, że w wywiadzie jest info "robi na czarno" więc problemu być nie powinno
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem