Problem z bezdomnym < wydalony z Monaru> - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
Wybrane tematy:
posiłek w szkole i w domu -wniosek Dyrektora 20% Weryfikacja 40 Zasiłek celowy dla osadzonego w ZK AOON - dojazd własnym samoch. do 15.06.22r. decyzja zmieniająca DPS AOON/OW

Napisano: 17 lut 2018, 16:22

Co byście zrobili w takiej sytuacji?
Mam podopiecznego, który jest bezdomny. Do niedawna Pan X był w Monarze, z którego został wydalony. Przyszło mi pismo stamtąd,że został skreślony z listy mieszkańców w/w placówki ,gdyż kolejny dzień z rzędu stawił się w placówce pod wpływem alkoholu, zachowywał się agresywnie wobec mieszkańców i pracowników Monaru-stwarzał realne zagrożenie.Pan X regularnie odmawia podjęcia terapii odwykowej, wszelkie próby podjęcia terapii odwykowej okazują się bezskuteczne. Ponowne przyjęcie Pana X możliwe będzie tylko i wyłącznie po skończonej terapii odwykowej. Co może zrobić Pracownik socjalny z takim Panem?Idą mrozy :( Jako początkujący pracownik , oczywiście wszystkim się przejmuję.
entropia
Praktykant
Od: 13 lut 2018, 20:46
Zajmuję się: PS

Napisano: 18 lut 2018, 16:30

entropia pisze:Co byście zrobili w takiej sytuacji?
Mam podopiecznego, który jest bezdomny. Do niedawna Pan X był w Monarze, z którego został wydalony. Przyszło mi pismo stamtąd,że został skreślony z listy mieszkańców w/w placówki ,gdyż kolejny dzień z rzędu stawił się w placówce pod wpływem alkoholu, zachowywał się agresywnie wobec mieszkańców i pracowników Monaru-stwarzał realne zagrożenie.Pan X regularnie odmawia podjęcia terapii odwykowej, wszelkie próby podjęcia terapii odwykowej okazują się bezskuteczne. Ponowne przyjęcie Pana X możliwe będzie tylko i wyłącznie po skończonej terapii odwykowej. Co może zrobić Pracownik socjalny z takim Panem?Idą mrozy :( Jako początkujący pracownik , oczywiście wszystkim się przejmuję.
no cóż, twój klient najwyraźniej nie chce aby mu pomóc. jeżeli zwróci się z wnioskiem o pomoc w formie schronienia to najpierw kontrakt na leczenie odwykowe, a dopiero później decyzja na schronienie. nie chce podpisać kontraktu = decyzja odmowna. zabezpiecz go pomocą w formie posiłku, ciepłej odzieży. tyle możesz zrobić dla niego nawet jeżeli nie chce współpracować. każdy ma prawo do takiego trybu i sposobu życia jaki wybrał.
wiejskigopsiak
Awatar użytkownika
Stażysta
Od: 14 sie 2017, 11:45
Zajmuję się: kiedyś w pomocy teraz w szkoleniach

Napisano: 18 lut 2018, 16:57

Dziękuję bardzo za radę
entropia
Praktykant
Od: 13 lut 2018, 20:46
Zajmuję się: PS

Napisano: 20 lut 2018, 21:04

Monar ma to do siebie, że za złamanie regulaminu trzeba ponieść konsekwencje. A konsekwencją jest grzecznie mówiąc wyproszenie z Monaru. Jednakże osoba ma zakaz wstępu tylko do tego konkretnego Monaru z którego wyleciała. Natomiast można taką osobę umieścić w innym Monarze w innej lokalizacji, jeżeli chcemy konkretnie dalej kogoś umieszczać w Monarze.
profesor
Praktykant
Od: 20 lut 2018, 20:40
Zajmuję się: pracownik socjalny

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
cron Usuń ciasteczka witryny

x

x