Problem z umieszczeniem DPS'ie - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 25 paź 2016, 10:03

Dzień dobry.
Mam na swoim terenie Pana 54 lat renta KRUS, leżący wymaga rehabilitacji i opieki. Podczas pobytu w szpitalu miał ustalone skierowanie do Zakładu Opiekuńczo-Leczniczego. Rodzina na którą odpisał gosp. rolne nie współpracuje wcale z naszym OPS. Odmówiła kontaktu oraz umieszczenia W/w w placówce .Teraz znowu jest w szpitalu i chcą go tym razem umieścić w DPS. Nie ukrywam że jest to znaczne obciążenie dla naszej małej gminy. I co teraz.
Ostatnio zmieniony 27 paź 2016, 9:29 przez heiland, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawiłem nazwę tematu na taką która bardziej świadczy o treści postu.
Aga127

Napisano: 25 paź 2016, 10:10

to niech szpital kieruje do ZOL, nie musi rodzina. Pracownik socjalny tez może. Zawsze to taniej niż dps. a usług opiekuńczych nie da rady? Jak wymaga rehabilitacji to polecam wólka ostrożeńska MEDI - System oddział rehabilitacji.
mój podopieczny tam poszedł ze szpitala, więc próbuj.
pracuś socjalny
Referent
Od: 22 lip 2015, 8:01
Zajmuję się:

Napisano: 25 paź 2016, 10:37

Na umieszczenie w ZOL na fundusz też jest długi okres oczekiwania a na pobyt komercyjny to taki sam koszt jak w DPS.
To nie rodzina decyduje gdzie ma być umieszczony tylko sam klient powinien wyrazić zgodę.
A czy w akcie notarialnym nie ma nic o słuzebności
Iga2

Napisano: 25 paź 2016, 11:22

Tylko samo zamieszkanie zapisane. Pan ma siostrę i brata ale oni tylko nas bluzgają od najgorszych ze nic się nie robi . A co ja mam zrobić załatwiliśmy zakład opiekuńczy to nie wyrażają zgody jacyś pokręceni. Uparli się na DPS i już ktoś ich buntuje czy co. Naprawdę potrzebuję jakiegoś pilnego i konkretnego rozwiązania.
Aga127

Napisano: 25 paź 2016, 11:35

Nie słuchaj się brata i siostry to nie oni decydują lekarz wystawił skierowanie na ZOL to umieść tam człowieka.
A jak rodzeństwu się nie podoba to niech zapłacą za DPS za braciszka przecież mogą zawrzeć z wami umowę na ponoszenie kosztów.
Rób swoje i nie zawracaj sobie rodzeństwem głowy jak tacy są mądrzy to niech zabiorą brata do siebie.
Iga2

Napisano: 26 paź 2016, 7:38

Jeśli kwalifikuje się do zol to nie do dps. Jeśli koniecznie chcesz to możesz rodzinie wytłumaczyć to w oparciu o ustawę. W rozporządzeniu o dps nie ma ani słowa o rehabilitacji, że mają ją zapewnić a skoro człowiek jej wymaga to musi iść tam gdzie rehabilitację będzie miał
pracuś socjalny
Referent
Od: 22 lip 2015, 8:01
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x