Problem z wnioskodawcą - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 13 gru 2023, 9:14

Mam taką dziwną sytuację. Mam panią, która pobiera zasiłek rodzinny z dodatkami, zasiłek pielęgnacyjny i za każdym razem przy składaniu wniosku, wydawaniu decyzji czy potrzebie doniesienia dokumentów pojawia się jej mąż. Pracuję nie cały rok i od tego czasu wydałam jej 2 decyzje, które odbierał mąż bo jest w składzie rodziny i niedawno znów on złożył wniosek na ZR w jej imieniu. Wysłałam zawiadomienie bo jeden miesiąc wyjdzie im zł za zł i list nie został odebrany. Popatrzyłam w teczkach i taka sytuacja ma miejsce nie po raz pierwszy. Po rozmowie z innymi pracownikami wychodzi na to że nikt jej fizycznie nie widział od około 2 lat albo więcej, nawet w sklepie jej mąż zakupy robi sam a świadczenia pobiera bo przez ten czas wnioski składał i decyzje odbierał jej mąż. Dla mnie to jest bardzo dziwne i uważam że trzeba coś z tym zrobić czy może przesadzam? Już usłyszałam,żeby nie szukać problemów. Pal licho jeśli jest za granicą i na czarno zarabia ale jeśli w tej rodzinie jest jakaś inna sytuacja powiedzmy związana z przemocą za zamkniętymi drzwiami albo jeszcze gorsza to my jako organ przez tyle czasu przyjmowaliśmy wnioski, wydawaliśmy decyzje, wypłacaliśmy świadczenia dla wnioskodawcy nie widząc go i nie interesując się sytuacją :? proszę o opinię
agnieszkaagniesia
Stażysta
Od: 04 maja 2023, 13:35
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Napisano: 13 gru 2023, 11:26

Pracując w świadczeniach rodzinnych nie musisz znać swoich klientów , nie muszą mieć osobistego kontaktu z urzędnikiem. W przypadku wezwań- powinna stawić się osobiście. Mąż nie jest stroną postępowania ... chyba że ma jej pełnomocnictwo.
Jeżeli coś Cię niepokoi to zgłoś sprawę do pracownika socjalnego... takie sprawy to zadanie pomocy społecznej .
~o~
VIP
Od: 08 mar 2017, 13:24
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 13 gru 2023, 11:28

Nie wiem jak u innych, ale u mnie nie odbiera mąż ani nikt inny z rodziny tylko wnioskodawca i on się podpisuje. Jak słyszę, że nie przyjdzie bo coś tam, to nie wypłacam świadczeń póki nie odbierze. Czasem posyłamy pocztą. Nie miałam nigdy takiej sytuacji. Jak masz decyzję odebraną i podpisaną to raczej nic nie możesz zrobić. Bardziej pracownicy socjalni by mogli się tym zająć, może z nimi porozmawiaj i powiedz o co chodzi. Ale to mówię,wszystko zależy od danego ośrodka.
Nowa34
Referent
Od: 22 lis 2017, 12:14
Zajmuję się: ZR,FA,500+

Napisano: 13 gru 2023, 12:33

Decyzja jeszcze nie podpisana, nie odebrana. Jest złożony wniosek i wysłałam zawiadomienie bo na ostatni miesiąc zł za zł im wychodzi. Więc na razie wniosek leży
agnieszkaagniesia
Stażysta
Od: 04 maja 2023, 13:35
Zajmuję się: świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x