problemxxl - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 02 lis 2015, 12:25

Mam taką zagwozdkę, proszę o cierpliwość.
Matka złożyła wniosek o KDR w sierpniu na siebie i troje dzieci. Przyszły karty. Przy odbieraniu kart stwierdziła, że jedno z dzieci już nie ma nazwiska XXX tylko nazwisko panieńskie matki bo wykonano badania o wykluczenie ojcostwa. Więc anulowałam kartę i wystąpiłam o przyznanie drugiej karty z nowym nazwiskiem dziecka. W chwili obecnej karta jest już wyprodukowana i jest w drodze ale w międzyczasie ta sama trójka dzieci została umieszczona w rodzinie zastępczej na czas trwania postępowania dotyczącego zmiany zarządzeń opiekuńczych nad nimi. Dwa dni po tym odezwał się ojciec jednego dziecka (tego od zmiany nazwiska) uznał dziecko zmienił od razu nazwisko dziecku i zabrał ze sobą za granicę.
I teraz poradźcie co z kartami: Czy przysługują matce i trójce dzieci nadal?, czy matce nie przysługują bo dzieci są w rodzinie zastępczej na czas trwania postępowania?, Czy matce nie a dzieciom tak? A ten chłopiec co jest zabrany za granicę co z jego kartą? To jest ta karta z nazwiskiem panieńskim matki . Ona przyjdzie i co ma ją odebrać ale jeżeli będzie mu przysługiwała to ja muszę ją anulować i zamówić z nowym nazwiskiem nazwiskiem ojca?
Masakra..
mańka

Napisano: 03 lis 2015, 10:20

proponuje napić się czegoś mocniejszego i iść spać
abcde

Napisano: 03 lis 2015, 11:40

może na początek trzeba ustalić czy matce zostało odebrano lub ograniczone prawo do władzy rodzicielskiej, chyba że umieszczenie dzieci w pieczy zastępczej jest równoznaczne z odebraniem jej tych praw??
asd

Napisano: 03 lis 2015, 15:03

Myślę, że matka powinna złożyć Ci oświadczenie o zmianie, ponieważ ona ma wpływ na prawo do posiadania karty.
wrrr

Napisano: 06 lis 2015, 9:07

Bardzo dziękuję za wpisy. Dzwoniłam do Warszawy i Panie podpowiedziały, że powinnam unieważnić wszystkie karty i wydać odpowiednią decyzję. Umieszczenie dzieci w pieczy zastępczej okazuje się, że jest jednoznaczne z ograniczeniem praw, a dziecko, które wyjechało z ojcem jest poza granicami kraju i karta się nie należy.
mańka

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x