procedury dot. odpłatności za DPS - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 21 paź 2010, 13:41

Bardzo proszę o pomoc prawną. Osoba została skierowana i umieszczona w DPS. W dec. kierującej ustalono odpłatnośc osoby i gminy. W trakcie postępowania administracyjnego wysłane zostały \"w Polskę\" prośby o przeprowadzenie wywiadów alimentacyjnych u dzieci . Z wywiadów alimenta. wynika, że wszystkie te osoby są obowiązane do wnoszenia odpłatności (wynika to z analizy sytuacji dochodowej) - art. 61. Pracownicy socjalni wpisywali w druku wywiadu, że proszą o zwolnienie z odpłatności, bo...
Teraz proszę o pomoc:
Z art. 64 wynika, że o zwolnienie z odpłatności może wystapić osoba, która jest już osobą wnoszącą opłaty, czyli rozumiem, że dopiero po przedstawieniu umowy wynikającej z art. 103 ust. 2; czy tak ?
Ponadto osoba powinna złożyć wniosek o zwolnienie wraz z uzasadnieniem, czy tak ?
W przypadku zwolnienia z odpłatności powinna być osobie wydana decyzja administracyjna ? Czy tak ?

W dokumentach \"z Polski\" nie ma żadnych wyliczeń - ustaleń dot. odpłatności. Osoba (pomimo obowiązku) nie wyraża zgody na odpłatność. We wnioskach pracownik socjalny wnioskuje o odstąpienie od obowiązku odpłatności (nie wiem na jakiej podstawie). Koniec wywiadu. Co dalej ? Jakie procedury stosować. Sprawa sie przedłuża, gmina nadal płaci.
Proszę o pomoc.
~~~~teresa ~~

Napisano: 21 paź 2010, 15:27

i płacić będzie,mam taką samą sytuację ,dochody rodziny przkraczają,ale napisali nam oświadczenie,że nie wyrażają zgody za opłatę i nasza gmina nadal płaci,ale wystapiła do sądu o alimentacje od rodziny i na razie czekamy.
Kasia
~Kasia
VIP
Od: 29 mar 2007, 16:54
Zajmuję się:

Napisano: 13 gru 2010, 6:42

Jak w Pomoście robi sie odpłatność rodziny za pobyt osoby w DPS? po raz pierwszy mam sytuację, że matka i siostra zobowiązuja sie do odpłatności. Od czego najpierw zacząc od sporządzenia umowy czy decyzji o odpłatności?.Proszę o wyjasnienie.
~Daria

Napisano: 13 gru 2010, 11:35

Na podstawie jakiego art. ustawy wnioskujecie, że rodzina jest zobowiązana do dopłaty do DPS-u, a nie tylko wstępny czy zstępny? Co w przypadku, kiedy np. zstępny zarabia za mało by wnosić opłatę, a jego żona zarabia więcej i opłatę może wnosić? Przecież żona delikfenta nie jest zobowiązana ustawą, która wyraźnie wskazuje kto dopłaca. Dochody żony służą co najwyżej ustaleniu, czy po dokonaniu opłaty za dps rodzinie zostanie minimum na życie czyli 250% kryterium dochodowego. Myślę, że te przepisy są naciągane przez \"socjalów\" by wyłudzać kasę od tych, którzy płacić nie powinni zgodnie z ustawą.
~IVO

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x