Czy ktoś z Was założył już profil na platformie usług elektronicznych ZUS, który trzeba założyć do 1-01-2016. Jeśli tak to czy wystarczy założyć profil przy pomocy podpisu elektronicznego czy trzeba odwiedzić oddział ZUS?
Po założeniu profilu, osoba musi wysłać, bądź osobiście dostarczyć upoważnienie wydane przez kierownika do oddziału ZUS-u. Dopiero później pojawi się zakładka zakładu pracy.
Ten profil to się zakłada na MOPS czy na nazwisko osoby,która obsługuje ZUS, a może na nazwisko osoby, która ma podpis kwalifikowany? U nas podpis mamy tylko jeden i jest on na nazwisko kierownika. Jeszcze nie zakładałam profilu i nic nie wiem.
Jeśli się ma swój profil to nie znaczy, że można obsługiwać placówkę. Musi Kierownik placówki upoważnić imiennie osobę do obsługi profilu płatnika. W przeciwnym wypadku można tylko oglądać swoje dane. Jest konkretny druk na stronie ZUS który trzeba wypełnić i zawieźć do zus.
Druk pełnomocnictwa to ZUS PEL. Można go wypełniać w aplikacjach gofin lub wydrukować ze strony ZUS i ręcznie. ZUS musi otrzymać to w formie papierowej, można to zrobić za potwierdzeniem odbioru (tak informację uzyskałam od pracownika ZUS telefonicznie).