Witam.
Bardzo proszę o odpowiedź na pytanie w jaki sposób wprowadzacie do programu Groszka zadekretowane dokumenty księgowe. Ja wybieram rodzaj dokumentu i w pozycji numer sam program nadaje mi kolejny numer np. WB 5. Pozycji nr zewnetrzny nie wpisuję przy wyciągach i PK. W przypadku faktury nr sam się nadaje a jako zewnętrzny piszę nr jaki nadał wystawca faktury. Moja poprzedniczka jako numery pisała kolejne numery z dziennika. Wyglądało to tak, że miałam po kolei np. WB 1, PK 2, WB 3, FA 4 itd do końca roku (te nr pokrywały się z numerami nadanymi przez dziennik). Numeru zewnętrznego nie używała.
Proszę jeszcze o podpowiedź w jaki sposób wprowadzacie daty dokumentu. W programie są pozycje data: zdarzenia, wystawienia, sprawozdawcza. Wpisywane było tak: data zdarzenia ( data wpływu faktury do jednostki bądź data wyciągu), data wystawienia (data wystawienia faktury przez wystawcę (dokumentu)), data sprawozdawcza ( data pod jaką ujmujemy dokument do sprawozdań- data księgowania (jak dokument wpłynął w lutym a zdarzenie odnosi się do stycznia to była data 31.01.201...)). Te daty nigdzie nie są uregulowane w polityce rachunkowości.
Bardzo proszę o komentarze, czy to było poprawnie robione?