Program Groszek numeracja - Księgowość

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 06 sie 2015, 11:05

czy ktoś z Was prowadzi ewidencję w programie Groszek wg typu dokumentów np poyzcja WB1,WB2,WB3,PK1,PK2 i tak pisze na dokumentach źródłowych jak wybrnąć potem z numerów dokumentów jakie są nadawane po zatwierdzeniu w dzienniku gdzie leci numeracja po kolei WB1,PK 1 wg daty wprowadzenia po kolei
Beata 623

Napisano: 06 sie 2015, 11:12

moje dokumenty źródłowe dzielą się na WB i PK (nadję nr wszystkim FV, listom wypłat itp)
nie przejmuję się w ogóle numerami po zatwierdzeniu roku
Miłka

Napisano: 06 sie 2015, 11:20

Ja też tak mam ale jak to się ma do art.14 ust.2 ustawy o rachunkowości ,że z tej numeracji ma wynikać pozycja w dzienniku zastanawiam czy nie zmienić od nowego roku na numerację ciągłą wtedy pozycje numerów są zgodne
Beata 623

Napisano: 06 sie 2015, 13:05

a w jakiej kolejności będziesz wpinać do segregatora?
nie pogubisz się?
ja mam np. PK-34 poz.dziennika z wydruku 111-114
i niby jak mam to wpiąć? wg nr PK, czy nr dziennika?
poza tym ja zatwierdzam cały rok po zrobieniu bilansu. mam potem przepinać faktury?
przerost formy nad treścią
Miłka

Napisano: 14 sie 2015, 14:46

Ustawienie numeracji dokumentów /w/g typu lub ciągła/zależy od sposobu wpinania dokumentów. Jeżeli mamy segregator/y tyko z wyciągami i następne z fakturami itd. to stosujemy numerację w/g typu. Jeżeli wpinamy do kolejnych segregatorów dokumenty ułożone datami to stosujemy numerację ciągłą. Numery które zostaną nadane dokumentom np WB 37/2 służą nam tyko wyszukania dokumentu w odpowiednim segregatorze. Numeracja do typu pozwala nam zachować ten sam numer np. wyciągu, ciągła zachowuje kolejność wpływu i oszczędza segregatory. Ażeby dokument stał się prawdziwym dokumentem księgowym musi być zatwierdzony. W wyniku zatwierdzania dokument jest niepoprawialny /tylko storno/ oraz nabywa numerację /kolejny całego dokumentu i kolejny pozycji od początku do końca roku/. I to są dopiero numery które powinny interesować kontrolujących. Czy należy je przepisywać na dokumenty nie wiem. U mnie nikt tego nie robi. Ta numeracja dopiero czyni prawdziwymi dzienniki główna planu i BO. W programie Groszka domyślnie jest zatwierdzanie w kolejności daty ale jest w konfiguracji ustawieniach możliwość ustawienia zatwierdzania na typ i w ramach typu na datę. U nie nikt z tego nie korzysta.
Bogdan
Praktykant
Od: 28 kwie 2014, 16:17
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x