czy ktoś z Was prowadzi ewidencję w programie Groszek wg typu dokumentów np poyzcja WB1,WB2,WB3,PK1,PK2 i tak pisze na dokumentach źródłowych jak wybrnąć potem z numerów dokumentów jakie są nadawane po zatwierdzeniu w dzienniku gdzie leci numeracja po kolei WB1,PK 1 wg daty wprowadzenia po kolei
Ja też tak mam ale jak to się ma do art.14 ust.2 ustawy o rachunkowości ,że z tej numeracji ma wynikać pozycja w dzienniku zastanawiam czy nie zmienić od nowego roku na numerację ciągłą wtedy pozycje numerów są zgodne
a w jakiej kolejności będziesz wpinać do segregatora?
nie pogubisz się?
ja mam np. PK-34 poz.dziennika z wydruku 111-114
i niby jak mam to wpiąć? wg nr PK, czy nr dziennika?
poza tym ja zatwierdzam cały rok po zrobieniu bilansu. mam potem przepinać faktury?
przerost formy nad treścią
Ustawienie numeracji dokumentów /w/g typu lub ciągła/zależy od sposobu wpinania dokumentów. Jeżeli mamy segregator/y tyko z wyciągami i następne z fakturami itd. to stosujemy numerację w/g typu. Jeżeli wpinamy do kolejnych segregatorów dokumenty ułożone datami to stosujemy numerację ciągłą. Numery które zostaną nadane dokumentom np WB 37/2 służą nam tyko wyszukania dokumentu w odpowiednim segregatorze. Numeracja do typu pozwala nam zachować ten sam numer np. wyciągu, ciągła zachowuje kolejność wpływu i oszczędza segregatory. Ażeby dokument stał się prawdziwym dokumentem księgowym musi być zatwierdzony. W wyniku zatwierdzania dokument jest niepoprawialny /tylko storno/ oraz nabywa numerację /kolejny całego dokumentu i kolejny pozycji od początku do końca roku/. I to są dopiero numery które powinny interesować kontrolujących. Czy należy je przepisywać na dokumenty nie wiem. U mnie nikt tego nie robi. Ta numeracja dopiero czyni prawdziwymi dzienniki główna planu i BO. W programie Groszka domyślnie jest zatwierdzanie w kolejności daty ale jest w konfiguracji ustawieniach możliwość ustawienia zatwierdzania na typ i w ramach typu na datę. U nie nikt z tego nie korzysta.