Program Opieka 75 plus. Kto wie cos więcej? - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 18 gru 2017, 13:15

Witam forumowiczów. Kochani, czy piszecie juz zapotrzebowania na ten program. Czy to rzeczywiście chodzi o samotnych wg definicji ustawy (tj. bezdzietni, bez małżonka). czy zapotrzebowanie na razie takie hipotetyczne, czy wg wizyt w srodowisku zeby wylapac takie osoby (cz w ogole chca, czy sa gotowi na odpłatnośc?) czy trzeba zatrudniac na umowe czy moze byc zlecenie/... itp. itd.. nasz UW nic nie wie...
Celestia
Stażysta
Od: 11 kwie 2017, 12:30
Zajmuję się: PS

Napisano: 19 gru 2017, 12:36

Podbijam temat :)
dziś wysłałam pytania do UW. oto one:
1. Osoba samotna - czy zgodnie z definicją ustawy o pomocy społecznej osoba niebędąca w związku małżeńskim i nieposiadająca zstępnych? Czy może być także osoba samotnie gospodarująca?

2. Rozszerzenie aktualnie przyznanych usług. Np. są 2 godziny rozszerzamy do 4 godzin. Czy 2 stare godziny są traktowane jako 50% udziału gminy, czy 2 nowe godziny są dzielone i 1 to 50% gminy i 1 udział programu? Lub obecnie 2 godziny zwiększenie do 3 godzin.

3. Możliwe formy zatrudnienia dla nowych opiekunów - umowa o pracę czy także umowa zlecenie?

4. Odpłatność za usługi. Skoro koszt usług jest rezultatem ponoszonych przez gminę wydatków na ten cel, to czy gmina nie ponosząc kosztu za dodatkowe lub nowe godziny (dla nowych osób) z programu może żądać zwrotu kosztu za nie?

5. Zapotrzebowanie w CAS - jeśli gmina nie zdecyduje się w tym, momencie na przystąpienie do programu także wypełnia tabele?

6.Tabela w CAS zapotrzebowanie na I i II półrocze - IIB. nasi podopieczni mają przyznane usługi bezterminowo, zatem czy te osoby mają być ujęte w kolumnie 2 i 3 czy założyć hipotetyczne nowe osoby tylko?

7. Czy jest możliwe przystąpienie do programu w późniejszym terminie np. w 2 drugim półroczu 2018?

8. Kiedy uruchomione zostaną środki w przypadku przystąpienia do programu.

9. Data w CAS jest do 15 stycznia, dziś informacja , że tylko do 5 stycznia - to mało czasu, by rozeznać prawidłowo potrzeby w tym zakresie.

10. Czy dodatkowe godziny (dla ewentualnych dotychczasowych klientów) mają być przyznane oddzielną decyzją?

jeśli ktokolwiek wie cokolwiek.. proszę o info!!!!
tak a propos moja księgowa na razie odradza wejście do programu p0onieważ jest on zbyt enigmatyczny :)
Celestia
Stażysta

Napisano: 20 gru 2017, 11:56

na stronie MPIPS są wyjaśnienia
Bella12
Praktykant
Od: 11 wrz 2017, 12:38
Zajmuję się: kierownik OPS w gminie miejsko - wiejskiej

Napisano: 20 gru 2017, 14:53

widziałam te wyjasnienia. odpowiadaja tylko na pierwsze z moich pytań....
Celestia
Stażysta

Napisano: 03 sty 2018, 11:08

Witam
Czy dostałaś odpowiedzi na pytania, których nie ma z MRPiPS?
Chodzi mi szczególnie o te sprawy "techniczne" - np. czy inne decyzje na dodatkowe godziny, jak ustalać odpłatność, co z formą zatrudniania nowych osób (więcej godzin usług - więcej pracowników) itd. Chyba zakładając zwiększenie liczby świadczonych godzin usług opiekuńczych bądź przyznanie ich nowym osobom musiano brać pod uwagę konieczność zatrudnienia nowych opiekunek?
Może ktoś zna odpowiedzi na te pytania?
Pozdrawiam :?:
Nena75
Stażysta
Od: 14 mar 2017, 8:19

Napisano: 05 sty 2018, 10:01

W tym Programie jest więcej pytań niż odpowiedzi. Mój UW nie nie udziela informacji a Ministerstwo nie odbiera telefonu. Jak zawsze można liczyć na wsparcie! :oops:
Mogę się mylić, możesz mieć rację ;)
Paragraf
Awatar użytkownika
Referent
Od: 24 mar 2017, 7:54
Zajmuję się: PS/ŚW/FA/DM/ŚR

Napisano: 05 sty 2018, 11:49

Ten program jest tylko dla nowych osób lub zwiększenie godzin dla już korzystających. My się w to nie pakujemy! Będzie więcej problemów niż to wszystko jest warte.
panna migotka
Awatar użytkownika
Referent
Od: 04 sty 2017, 12:55
Zajmuję się: Pomoc społeczna

Napisano: 05 sty 2018, 11:54

Rozumiem, niestety u mnie są naciski na pozyskanie środków zewnętrznych. Muszę.
Mogę się mylić, możesz mieć rację ;)
Paragraf
Awatar użytkownika
Referent
Od: 24 mar 2017, 7:54
Zajmuję się: PS/ŚW/FA/DM/ŚR

Napisano: 05 sty 2018, 11:59

A jeszcze dodam, że to tylko dla osób SAMOTNYCH, a definicja osoby samotnej jest w art. 6 pkt 9 uops.
panna migotka
Awatar użytkownika
Referent
Od: 04 sty 2017, 12:55
Zajmuję się: Pomoc społeczna

Napisano: 05 sty 2018, 12:28

i tylko dla zatrudnienia na etat, umowy zlecenie nie, więc ja mam problem z głowy
Agniecha2
Starszy referent
Od: 22 mar 2016, 16:54
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x