projekt - dodatkowa praca Główny Księgowy - Księgowość

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]

Napisano: 14 lip 2014, 7:51

Mam pytanie Dyrektor powiedział mi że nie mogę w godzinach pracy rozliczać projektu bo mam za to dodatkowe wynagrodzenie , a jak jest u Was
zapracowana

Napisano: 14 lip 2014, 8:55

w jakiej formie masz dodatkowe wynagrodzenie? Jeżeli to jest dodatek specjalny to jest on przyznawany za zwiększony zakres obowiązków w godzinach pracy, jak będziesz robiła poza godzinami pracy to będą nadgodziny. ale jeżeli jest to umowa zlecenie to nie może być w godzinach pracy.
KKW

Napisano: 14 lip 2014, 10:04

Ja miałam dodatek specjalny i rozliczałam projekt w godzinach pracy. Wydatki z projektu będziesz też ujmować np. w Rb-28s i innych rozliczeniach - znaczyłoby to że część sprawozdań robiłabyś w godzinach pracy a część poza godzinami
AnkaI

Napisano: 15 lip 2014, 8:21

Dyrektor ma rację- za projekty są oddzielne pieniądze . Tez tak mam tylko że jeśli się wyrobie w godzinach to ok a jak trzeba to zostaje po godzinach i o żadnych nadgodzinach nie ma mowy.
renia50

Napisano: 15 lip 2014, 8:31

renia50, twoje rozumowanie jest bledne. dodatek specjalny to zwiększenie obowiązków w godzinach pracy, a nie zwiększenie etatu. czas pracy to 40 godz. tygodniowo i już. ten dodatek to nie jest zapłata za nadgodziny. Oczywiście jak się człowiek nie wyrabia to zostaje po godzinach, bez względu czy ma dodatkowy projekt, czy inne rzeczy do zrobienia. To jest kwestia uzgodnienia z pracodawca, chociaż niezgodne z przepisami.
KKW

Napisano: 15 lip 2014, 9:19

Tak - to zwiększenie obowiązków ale czy to znaczy że twoje stanowisko jest niedociążone skoro możesz dodatkowe obowiązki wykonywać w normalnych godzinach?? Projekty są okresowe, jest za to dodatkowe wynagrodzenie i albo kogoś zatrudnia albo pracownik ma możliwość dorobienia z konsekwencjami pracy po godzinach.
renia50

Napisano: 15 lip 2014, 9:35

my mieliśmy w tym roku PIP, właśnie z godzinami pracy nas maglowali. Mało brakowało a byśmy popłynęli na tym. Oczywiście rób jak chcesz, ale oficjalnie i tak masz 40 godz. tygodniowo i dodatek tego nie może zmienić. Też miałam przez ostanie lata dodatek z projektu i wiem jak to wygląda, ale nie można wmówić pracownikowi że ma to robić po godzinach.
KKW

Napisano: 15 lip 2014, 9:41

Ja jestem pracownikiem a nie główną księgową - od kilki lat prowadzę księgowość projektów i do głowy by mi nie przyszło myśleć o nadgodzinach. Prowadzę również księgowość swojej jednostki. Jeśli chodzi o Główną księgową to tutaj nie może być mowy o nadgodzinach - gdyż ona posiada dodatek funkcyjny i rzec by można ma nienormowany czas pracy.
renia50

Napisano: 15 lip 2014, 10:58

KKW ma rację. Po godzinach można wykonywać pracę na umowę zlecenie a nie jeżeli ma się dodatek specjalny. Nie każdy główny księgowy ma dodatek funkcyjny. Ja nie mam - jestem główną księgową, kadrową, naliczam płace itd. Oczywiście jak się nie wyrabiam zostaję po godzinach bez prawa do nadgodzin.
AnkaI

Napisano: 15 lip 2014, 14:36

Na marginesie nadgodzin głównej księgowe, czytałam ostatnio wyrok sądu w tej sprawie. Sens jest taki ze jeżeli osoba jest zatrudniona na stanowisku głównego księgowego i ma w zakresie tylko czynności z tym związane to ok, nadgodziny się nie należą, ale jak robi 100 tysięcy innych rzeczy (jak my w OPS) to nie możne być traktowana jak kadra zarządzająca i powinna mieć zapłacone za nadgodziny. To tylko taka dygresja, trzymam sobie ten wyrok w szufladzie, bo nigdy nic nie wiadomo.
KKW

Strona 1 z 2    [ Posty: 13 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x