proszę podpowiedzieć
jak zaksięgować wydatek niekwalifikowany za rok poprzedni, z jakim paragrafem i na jakich kontach (dotyczy wynagrodzenia)
no niestety idą za tym pieniądze za tamten rok, Z tym rokiem nie mam problemu jak zrobic. Zastanawiam się jak to zaksięgować w projekcie i na koncie podstawowym za tamten rok
dzięki za podpowiedź, zastanawiałam się nad 7justys_1 pisze: ↑31 sie 2023, 13:32Jeśli projekt się zakończył to na projekcie już nic nie zrobisz. Zostawiasz jak jest tylko piszesz notatkę, że kwota ... stanowi wydatki niekwalifikowane ale ze względu na zamkniecie ksiąg rachunkowych nie ma możliwości dokonania zapisów - coś w tym stylu. W tym roku przypisałabym na 85219 na koncie 240 - wydatki niekwalifikowane w korespondencji z kontem 404 (chyba że na "7"?).
Może ktoś się jeszcze wypowie
Dzięki za info. Tak paragraf 291, tylko odsetkowy nie wiem czy 458 czy jeśli od dotacji to nie 0900. No niestety to wszystko bedzie w OPS, bo my realizujemy projekt.olaola pisze: ↑05 wrz 2023, 15:54Miałam któregoś roku zwrot środków za poprzednie lata.
Gmina musi założyć w swoim budżecie paragrafy wydatków dla kwoty głownej i dla odsetek i oddać środki. Chyba par.2910 i odsetkowy 458, dokładnie trzeba sprawdzić.
Nie MOPS.
Decyzja lub pismo o zwrocie jest na gmine jako beneficjenta umowy.
Dziennik Ustaw
Dz.U.2023.1270 t.j.Akt obowiązujący
Wersja od: 19 sierpnia 2023 r. do: 31 października 2023 r.
Art. 169. [Zwrot dotacji wykorzystanych niezgodnie z przeznaczeniem oraz pobranych nienależnie lub w nadmiernej wysokości]
1. Dotacje udzielone z budżetu państwa:
1) wykorzystane niezgodnie z przeznaczeniem,
2) pobrane nienależnie lub w nadmiernej wysokości
- podlegają zwrotowi do budżetu państwa wraz z odsetkami w wysokości określonej jak dla zaległości podatkowych, w ciągu 15 dni od dnia stwierdzenia okoliczności, o których mowa w pkt 1 lub pkt 2.
2. Dotacjami pobranymi w nadmiernej wysokości są dotacje otrzymane z budżetu państwa w wysokości wyższej niż określona w odrębnych przepisach, umowie lub wyższej niż niezbędna na dofinansowanie lub finansowanie dotowanego zadania.