Prośba o odpowiedź - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 12 gru 2024, 19:54

Witam. Może ktoś mi pomoże uzyskać odpowiedź. Złożyłam wniosek o zasiłek rodzinny. Jestem po rozwodzie. Mój były mąż pracuje za granicą. W urzędzie powiedziano mi, że muszę podać nr ubezpieczenia, miejsce i adres firmy oraz jego adres zamieszkania. Powiedziano mi, że jeśli nie dostarczę tych danych to muszę złożyć rezygnację. W jakim celu oni potrzebują tych danych. Były mąż nie pobiera zasiłku w państwie w którym przebywa.
Anna Anita
Praktykant
Od: 12 gru 2024, 19:43
Zajmuję się: Bezrobotna

Napisano: 13 gru 2024, 7:59

Właśnie w takim by to ustalić drogą urzędniczą - przepisy o koordynacji.
PS. zalecam zadanie tego pytania w dziale świadczenia rodzinne - tam powinni udzielić dokładniejszej odpowiedzi.
Solitudo cordis,
Solitudo animae
Ojciec76
Administrator
Od: 09 gru 2010, 9:31
Zajmuję się: PS i reszta w zależności od problemu

Napisano: 13 gru 2024, 8:21

Anna Anita pisze:
12 gru 2024, 19:54
Witam. Może ktoś mi pomoże uzyskać odpowiedź. Złożyłam wniosek o zasiłek rodzinny. Jestem po rozwodzie. Mój były mąż pracuje za granicą. W urzędzie powiedziano mi, że muszę podać nr ubezpieczenia, miejsce i adres firmy oraz jego adres zamieszkania. Powiedziano mi, że jeśli nie dostarczę tych danych to muszę złożyć rezygnację. W jakim celu oni potrzebują tych danych. Były mąż nie pobiera zasiłku w państwie w którym przebywa.
Dane są potrzebne aby ustalić czy na pewno nie pobiera Pan za granicą świadczeń, bo nie można pobierać z dwóch krajów równocześnie. Trzeba ustalić, który kraj jest pierwszy do wypłaty świadczeń jeżeli zachodzi koordynacja. Czasem wasi "byli" mówią wam, że nie pobierają świadczeń a po jakimś czasie wychodzą cuda. Nie wiem jaką Pani ma relację z "byłym" jak dobrą to super ale jak ma złą to nie radziłbym tego ignorować.

Natomiast BZDURĄ jest że musi Pani składać rezygnację z ZR nie znając danych. Przepisy ustawy o świadczeniach rodzinnych jasno stanowią , że podaje się dane o ILE SĄ ZNANE.
art.23a ust.2c. Dokumenty, o których mowa w ust. 1 i 2, dotyczące osób, o których mowa w ust. 1 i 2, obejmują w szczególności:
1) imię i nazwisko;
2) numer PESEL, a w przypadku gdy nie nadano numeru PESEL - numer i serię dokumentu potwierdzającego tożsamość, jeżeli są znane;
3) zagraniczny numer identyfikacyjny służący do identyfikacji ludności, jeżeli jest znany;
4) państwo pobytu, jeżeli jest znane;
5) okres pobytu poza granicami Rzeczypospolitej Polskiej, jeżeli jest znany;
6) adres miejsca zamieszkania poza granicami Rzeczypospolitej Polskiej, jeżeli jest znany;
7) nazwę i adres pracodawcy poza granicami Rzeczypospolitej Polskiej, jeżeli są znane;
8) miejsce prowadzenia działalności gospodarczej poza granicami Rzeczypospolitej Polskiej, jeżeli jest znane.

Tak więc do wniosku wpisuje Pani po kolei
1) imię nazwisko - to Pani wie
2) PESEL- raczej też Pani wie
3) zagraniczny numer identyfikacyjny - jak nie wie Pani to pisze - nieznany
4) kraj pobytu - to raczej Pani wie
5) okres pobytu - to raczej też wie a jak nie wie pisze to pisze co wie a reszta - nieznane
itd.

Organ ma obowiązek przyjąć wniosek i wysłać taki wniosek do Wojewody. Z uwagi na brak większości danych Wojewoda odeśle informację, że koordynacji nie da się ustalić i dany organ ma wydać decyzję. Urząd ma obowiązek wydać decyzję przyznającą o ile spełnia Pani przesłanki jako samotnie wychowującą.

art.23a ust.7. W przypadku gdy wojewoda ustali, że w sprawie nie mają zastosowania przepisy o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego:
1) przekazuje sprawę organowi właściwemu w celu ustalenia prawa do świadczeń rodzinnych - w przypadku, o którym mowa w ust. 1;
2) informuje o tym fakcie organ właściwy - w przypadku, o którym mowa w ust. 2.
art.23a ust.8. Organ właściwy, w przypadku, o którym mowa w ust. 7 pkt 1, ustala prawo do świadczeń rodzinnych od miesiąca złożenia wniosku, o którym mowa w ust. 1, z zastrzeżeniem art. 24.

U mnie niektóre Panie nie wpisują, że były jest za granicą bo wiedzą, że nie pobierają Panowie świadczeń i nie będą pobierać bo np. nie mają danych dziecka albo się dogadują między sobą. Oczywiście zawsze pouczam, że to dla ich dobra ale nikt NIE ZMUSI ich do pisania oświadczeń których nie chcą.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem