Prośba o pomoc - ustalenie opłaty pełnoletniemu o którym mowa w art. 37 ust. 2 ustawy o pieczy
Prośba o pomoc - ustalenie opłaty pełnoletniemu o którym mowa w art. 37 ust. 2 ustawy o pieczy
Zwracam się z prośbą o pomoc w następującej kwestii:
w związku z brakiem możliwości uzyskania opłaty od rodziców biologicznych, ustalono decyzją pełnoleiemu pozostającemu w rodzinie opłatę za pobyt w pieczy w związku z tym, że posiada dochód w posatci renty rodzinnej. Od 1 września uległa zmianie wysokość renty tego pełnoletniego, o czym poinformował PCPR rodzic zastępczy.
Zatem w tej sytuacji koniecznym jest zmiana decyzji usatlającej opłatę za pobyt w pieczy temu pełnoletniemu i naliczenie 50% aktulanego dochodu.
Mam tylko problem w jednej kwestii - a mianowicie na jaki artykuł z ustawy o pieczy należy się powołać w podstawie prawnej decyzji, który pozwala na zmianę tej decyzji bądźjej uchylenie i ponowne naliczenie opłaty?
Wg mnie art. 88 ust. 5 ustawy o pieczy nie można w tym przypadku stosować bo dotyczy świadczeń pobieranych.
Jeśli ktoś może coś doradzić, to proszę o odpowiedź, za co z góry dziękuję.
w związku z brakiem możliwości uzyskania opłaty od rodziców biologicznych, ustalono decyzją pełnoleiemu pozostającemu w rodzinie opłatę za pobyt w pieczy w związku z tym, że posiada dochód w posatci renty rodzinnej. Od 1 września uległa zmianie wysokość renty tego pełnoletniego, o czym poinformował PCPR rodzic zastępczy.
Zatem w tej sytuacji koniecznym jest zmiana decyzji usatlającej opłatę za pobyt w pieczy temu pełnoletniemu i naliczenie 50% aktulanego dochodu.
Mam tylko problem w jednej kwestii - a mianowicie na jaki artykuł z ustawy o pieczy należy się powołać w podstawie prawnej decyzji, który pozwala na zmianę tej decyzji bądźjej uchylenie i ponowne naliczenie opłaty?
Wg mnie art. 88 ust. 5 ustawy o pieczy nie można w tym przypadku stosować bo dotyczy świadczeń pobieranych.
Jeśli ktoś może coś doradzić, to proszę o odpowiedź, za co z góry dziękuję.
Re: Prośba o pomoc - ustalenie opłaty pełnoletniemu o którym mowa w art. 37 ust. 2 ustawy o pieczy
Ja powołałabym się na uchwałę
Re: Prośba o pomoc - ustalenie opłaty pełnoletniemu o którym mowa w art. 37 ust. 2 ustawy o pieczy
Czy ktoś mógłby pomóc w powyższej kwestii i coś doradzić???
przede wszystkim nie ustalamy odpłatnosci pełnoletnim w rodzinach zastepczych, tylko w placówkach
no w uchwale to na pewno nie ma takich zapisów. jak zwykle klops z tą ustawą
Moim zdaniem nie można zmienić decyzji z urzedu ze względu na braz przepisu w ustawie o wrisp. Proponuję zmienić decyzje za zgodą strony art. 155 kpa
pełnoletnim w rodzinach też naliczamy odpłatność ale w rodzinach na nowych zasadach, może jeszcze ktoś to potwierdzić?
w komentarzu do ustawy o wrispz autorstwa Katarzyny Tryniszewskiej wydawnictwo LexisNexis jest napisane, że pelnoletnim w rodzinach zastępczych nie ustala się odpłatności
Aniu nie mam tego komentarza.
Możesz napisać dlaczego się nie nalicza przecież art. 193 ust. 4 mówi o osobie pełnoletniej z art. 37 ust. 2 - a tam są wymienione wszystkie formy pieczy.
Możesz napisać dlaczego się nie nalicza przecież art. 193 ust. 4 mówi o osobie pełnoletniej z art. 37 ust. 2 - a tam są wymienione wszystkie formy pieczy.
chodzi o to jak kto interpretuje ten art. Ja go interpretuję dosłownie: art. 193 ust. 4 - za ust. 3 - tylko placówki. a art. 37 ust. 2 jest podany w treści tego ustępu później... moim zdaniem przez to ustawodawca chciał przytoczyc kto to jest pełnoletni wych w pieczy. i tym \"wtrętem\" namieszał... przepis nie jest klarowny. ja myślę tak, ale nie dziwię sie, że inni interpretują to inaczej! ale teraz utwierdził mnie w moim rozumowaniu ten Komentarz
Oprócz Prośba o pomoc - ustalenie opłaty pełnoletniemu o którym mowa w art. 37 ust. 2 ustawy o pieczy - Stare tematy przeczytaj również:
zakup zestawu mebli
tytuły wykonawcze - zobowiązani rodzice biologiczni
Zaproszenie 07.11.2012 Poznań
Rodzina zastępcza za granicą
pomost listy
Aktywny Samorząd a polityka rach.
Przyznanie pomocy na kontynuowanie nauki
rodziny zastępcze na starych zasadach a uchylone Ropzorządzenie w sprawie kryteriów
Zaproszenie 24.10.2012 Elbląg
Alimenty art 38 ustawy o pieczy......
turnus rehabilitacyjny pomocy
Prośba o pomoc - przyznanie pomocy na kontynuowanie nauki za miesiąc wrzesień 2012r.
umowa dla rodziny pomocowej
Aktywny samorząd umowy
dodatke na pokrycie zwiększonych kosztów utrzymania dziecka w RZ
dodatke na pokrycie zwiększonych kosztów utrzymania dziecka w RZ