prosba o zwolnienie zajęcia wynagrodzenia - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]

Napisano: 22 maja 2014, 10:40

zgłosił sie do nas dł. z prośba o wyrażenie zgody na odstąpienie od zajęcia wynagrodzenia, dołączył do prośby pismo od komornika, że wierzyciele czyli my i matka dziecka musimy wyrazić na to zgodę czy wiecie z czego to wynika, jaki przepis o tym mówi ???????? co w tali przypadku robicie wyrażacie zgodę?. Dłużnik zobowiązał się do dobrowolnych wpłat tylko że w mniejszej wysokości niż są teraz dokonywane potrącenia
:)......

Napisano: 22 maja 2014, 10:44

A jaką masz pewność że wywiąże się ze zobowiązania? Ustawa o fa pozwala odroczyć termin płatności, rozłożyć na raty i umorzyć ale nie ma nić o zwolnieniu z zajęcia komorniczego. Ja bym nie ryzykowała.
Anka;

Napisano: 22 maja 2014, 10:54

tylko, że dł. w p[pierwszej kolejności zgłosił się do komornika, ale ten odpisał mu, że musi się zgłosić do nas, żebysmy wyrazili na to zgodę, ja chce zgodzić się ale w przypadku braku wpłat od razu automatycznie zostaje zajęte ponowne wynagrodzenie, tylko cały czas szukam z czego to wynika, że my jako jeden z wierzycieli musimy wyrazić zgodę, szukałam w przepisach kpc i nic nie znalazłam?? a jest mi to potrzebne

Napisano: 22 maja 2014, 11:03

nie wiem gdzie to jest zapisane i czy w ogóle jest ale na logikę to jest dług wobec Twojego Ośrodka bo płacicie fa więc bez waszej zgody nie mogą podjąć decyzji
Gość

Napisano: 22 maja 2014, 11:29

Możecie się zgodzić. Miałam taki przypadek, z tym, że nie było już bieżącej wypłaty FA. Wierzycielka się dogadała z dłużnikiem, zrezygnowała u nas. My akurat wyraziliśmy zgodę na ograniczenie egzekucji do zajęcia 10% wynagrodzenia. Z zastrzeżeniem, w jakiej wysokości miesięcznej ma dokonywać dobrowolnych wpłat na konto gminy oraz pouczeniem, że niewywiązywanie się ze spłat skutkuje zerwaniem porozumienia.
@kasia
Awatar użytkownika
Praktykant
Od: 21 maja 2014, 10:52
Zajmuję się:

Napisano: 22 maja 2014, 12:35

a czy jest na to jakaś podstawa prawna ?

Napisano: 23 maja 2014, 11:51

też jestem ciekawa, mam podobny przypadek
xmaja

Napisano: 26 maja 2014, 10:44

Miałam taki przypadek, że dłużnik napisał do komornika o nie zajmowaniu mu renty, bo jest w ciężkiej sytuacji materialnej i finansowej, komornik przesłał to podanie do nas byśmy zajęli stanowisko. Kierownik nie wyraził zgody ponieważ dłużnik ma zaległości powyżej 100 tysięcy, a że choruje i nie wystarcza mu na życie, to co nas to obchodzi jak umiał spłodzić 5 dzieci i nie dawać na ich utrzymanie, bić i znęcać się nad żoną to teraz szuka skruchy....
basia3

Napisano: 26 cze 2014, 13:22

A czy ktoś ma takie pismo, jak to napisać, czy zgadzamy się z tym czy nie, jaka podstawa prawna? Ja miałam to zrobić "na wczoraj" a już dzisiaj i dalej niewiem a Pani Kierownik się domaga odpowiedzi. Pomóżcie proszę
!Ella!

Napisano: 27 cze 2014, 10:28

Art. 43.1. Egzekucję należności z tytułu wypłaconych zaliczek alimentacyjnych prowadzi się w dalszym ciągu aż do ich zaspokojenia na podstawie dotychczasowych przepisów.
2. Wniosek o umorzenie lub zawieszenie egzekucji wymaga zgody organu właściwego wierzyciela.
Jełśli chodzi o ZA to zgoda na umorzenie/zawieszenie OWW wymagana. Gdzie macie zapis że wyrażamy również ewentualną zgodę na ograniczenie egzekucji? Tyle jeśli chodzi o ZA, natomiast co do FA to piwo dla tego kto znajdzie analogiczny przepis w ustawie Fa lub innej która odnosi się do FA co by dawał nam taką możliwość i drugie piwo dla tego co wskaże konkretny zapis że OWW to wierzyciel alimentacyjny.
"Com napisał, napisałem."
J 19, 22
RR
Awatar użytkownika
VIP
Od: 23 lip 2007, 22:51
Zajmuję się:

Strona 1 z 2    [ Posty: 20 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x