proszę o podpowiedz - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 17 lut 2015, 13:52

witam
mam taką sytuację sad wydał postanowienie o umieszczeniu klienta w DPS
po otrzymaniu tego pisma wysłałam wniosek o przeprowadzenie wywiadu ponieważ klient obecnie zamieszkuje u siostry ( inna gmina) otrzymałam odpowiedz że:
siostra chce się nim opiekować, napisała pismo do sadu o zmianę wyroku sprawa jest w toku.
co powinnam w tym momencie zrobić z taką odpowiedzią proszę o podpowiedz?
opsik1

Napisano: 17 lut 2015, 15:08

Zawiesić postępowanie
Ryska

Napisano: 17 lut 2015, 16:11

a w jaki sposób mozna jaśniej proszę
Gość

Napisano: 18 lut 2015, 9:40

Art 97 § 1 pkt 4

Art. 97. § 1. Organ administracji publicznej zawiesza postępowanie:

1) w razie śmierci strony lub jednej ze stron, jeżeli wezwanie spadkobierców zmarłej strony do udziału w postępowaniu nie jest możliwe i nie zachodzą okoliczności, o których mowa w art. 30 § 5, a postępowanie nie podlega umorzeniu jako bezprzedmiotowe (art. 105),

2) w razie śmierci przedstawiciela ustawowego strony,

3) w razie utraty przez stronę lub przez jej ustawowego przedstawiciela zdolności do czynności prawnych,

4) gdy rozpatrzenie sprawy i wydanie decyzji zależy od uprzedniego rozstrzygnięcia zagadnienia wstępnego przez inny organ lub sąd.

§ 2. Gdy ustąpiły przyczyny uzasadniające zawieszenie postępowania, organ administracji publicznej podejmie postępowanie z urzędu lub na żądanie strony.
1bas1

Napisano: 18 lut 2015, 12:24

Czy można to zastosować, gdy oczekuję na wywiad alimentacyjny u osoby zobowiązanej do ponoszenia opłat za DPS ( córki) ? Najprawdopodobniej córka się nie zgodzi i skończymy w sadzie. A więc zawiesić czy przyznać DPS i Gmina wniesie opłatę zastępczo za córkę ? Jak to robicie ?
axa

Napisano: 21 lut 2015, 22:24

Jeżeli siostra chce się opiekować- zawiesić postępowanie ( ważny jest fakt, że klient ma opiekę)
Zażądać wywiadu i dokumentów potwierdzających fakt opieki
zzzz

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x