proszę o pomoc - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 01 lip 2015, 10:19

Świadczeniobiorca ma przyznany zasiłek rodzinny z dodatkami na 5 dzieci na cały okres zasiłkowy. W czerwcu jego żona zwróciła się z prośbą o wstrzymanie wypłaty gdyż mąż za otrzymywane pieniądze pije.sama chciałaby pobierać świadczenia. mam pytanie czy muszę w tym przypadku zastosować art. 17a czy mogę po prostu wstrzymać wypłatę i rozpocząć całą procedurę wzywania do złożenia wyjaśnień, zawiadamiania o wszczęciu postępowania i zakończeniu by ostatecznie uchylić decyzję? czy art. 17a jest konieczny w tym przypadku? proszę o odp
Gość

Napisano: 01 lip 2015, 10:54

tą kwestię reguluje art. 17a, tylko czy on daje podstawę do zmiany decyzji - raczej nie. Zgodnie z jego treścią - "..organ przekazuje należne świadczenia..." itd. Najlepiej byłoby gdyby ten mąż zrezygnował sam i wyraził zgodę na zmianę decyzji
ODA

Napisano: 01 lip 2015, 11:26

Niestety mąż w ogóle się nie interesuje, nie odpowiada na wezwania.u nas nigdy nie było świadczeń w formie rzeczowej i wolałabym tego uniknąć ale czasem się nie da.żona już złożyła wniosek ale nie wiem czy tak można żeby mu uchylić a jej przyznać?
Gość

Napisano: 01 lip 2015, 12:26

procedura jest taka ze poki Pana nie wezwiesz i nie zlozy ci stosownego oswiadczenia to za bardzo nic nie mozesz zrobic z jego decyzja, nie masz pewnosci czy tak naprawde jest byc moze to Pani pije i chce pieniadze sama pobierac. jesli sie nie stawi na wezwanie to postanowienie o wstrzymaniu wyplat
masterm

Napisano: 01 lip 2015, 14:24

I jak długo to miałoby trwać w takim zawieszeniu? facet pije na 100% i to jak się okazuje od lat ale jak dotąd żona nie zgłaszała problemu.szczerze to ja tego pana nie widziałam na oczy, rodzina miała asystentów przez 2 lata i zawsze to oni pomagali w wypełnieniu wniosku o ZR i załatwiali sprawy
Gość

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x