proszę o pomoc a nie krytykę - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 15 sty 2015, 13:55

wszczęto postępowanie dotyczące uznania dłużnika za uchylającego się od zobowiązań aliment. i w tym samym czasie napisano do komornika o udzielenie info z ostatnich 6 miesięcy - działo się to pod koniec lipca 2014 pismo od komornika przyszło w sierpniu
z różnych ważnych powodów(zmiana pracownika itp. nic nie zmieni rozcząsanie tego dlaczego tak się stało) nie wydano decyzji o uznaniu za uchylającego się od zobowiązań i sprawa stanęła w miejscu i poszła w zapomnienie aż do dzisiaj gdy to odkryłam!!!!
co ja powinnam teraz zrobić... proszę pomóżcie mi..
koliberek

Napisano: 15 sty 2015, 14:17

nie przejmuj się tez miałam podobna sytuacje... z powodu objęcia stanowiska po kimś...i zrobiłam tak: jeszcze raz wysłałam pismo z zapytaniem o 50% do komornika za 6 m-cy wstecz czyli teraz od lipca do grudnia, jeśli przyjdzie ze nie płaci to wydajesz decyzję o uchylaniu się a jeśli płaci to umarzasz decyzje....ja tak zrobiłam...mam nadzieję, że dobrze :)
Basiaaaa

Napisano: 15 sty 2015, 14:26

dziękuję Basiaaaa za odp ale obawiam się że tak będzie źle bo jak jest wszczęcie postępowania to powinna być wydana decyzja albo umorzenie tego postępowania, powinno być jakies zakończenie tego wszczętego postepowania..
koliberek

Napisano: 15 sty 2015, 14:40

najbardziej widziałabym tutaj umorzenie wszczęcia chociaż po kilku miesiącach...
a potem zacząć od nowa czyli: wszczęcie, zapytanie do komornika, wydanie decyzji o uchylającym się od zobowiązań
tylko jak wyjaśnić to umorzenie czym uzasadnić???
proszę pomóżcie..
koliberek

Napisano: 15 sty 2015, 15:34

nikt nic..jakas burza mózgów może.. :D
koliberek

Napisano: 15 sty 2015, 15:40

dziękuję Basiaaaa za odp ale obawiam się że tak będzie źle bo jak jest wszczęcie postępowania to powinna być wydana decyzja albo umorzenie tego postępowania, powinno być jakies zakończenie tego wszczętego postepowania.
Tak, jak wszczęte to teraz trzeba je zakończyć. Umorzyć nie możesz bo niby z jakiego powodu? Wydaj teraz decyzję, jak się odwoła przekażesz do SKO samą decyzję bez dawno, dawno temu wszczętego postępowania :mrgreen:
pknb

Napisano: 15 sty 2015, 16:09

tylko po wszczęciu postępowania jest 30 dni na wydanie decyzji...
koliberek

Napisano: 15 sty 2015, 16:25

tylko po wszczęciu postępowania jest 30 dni na wydanie decyzji...
A gdzie jest zapisane że jak termin poleci to decyzji wydawać nie trzeba?
ijnoikjn

Napisano: 16 sty 2015, 10:04

czy ktoś jeszcze uważa że mam normalnie wydać decyzję po tak długim okresie??
koliberek

Napisano: 16 sty 2015, 11:16

Ja tak robię niemal notorycznie. Jakieś 2 miesiące temu wszczęłam postępowania w sprawie decyzji zwrotowych dla dłużników. Ponieważ jestem sama na funduszu fizycznie nie dałam rady wydać tych decyzji w normalnym terminie, więc wydaję je dopiero teraz. Pozdrawiam przestraszonych.
Ola200

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x