jestem matka samotnie wychowujaca dziecko.pracuje. dluznik. toj. ojciec dziecka nie placi alimentow.chce sie ubiegac o swiadczenie z funduszu alimentacyjnego.prosze o pomoc czy sie kwalifikuje:
przychod: 21 076.23
dochód 20 408.73
Jestem samotna matką wychowującą córkę 1,5 roczna, mieszkam z rodzicami.Po narodzinach dziecka został mi przyznany zasiłek rodzinny i dodatek z tytułu samotnego wychowywania dziecka,mówiłam, że będę składała pozew do sądu o ustalenie ojcostwa i alimenty, prosili tylko poinformować jak sprawa się zakończy i zostanie ustalone ojcostwo, tak zrobiłam poinformowałam MOPS a oni na to, że mam zasądzone wyrównanie alimentów od narodzin dziecka zatem muszę im zwrócić zasiłek dla samotnej matki za okres od ur.dziecka! ale jakim prawem przecież do27.09.2011r w akcie dziecka figuruje ojciec nieznany zatem miałam prawo pobierać zasiłek. Ojcostwo zostało zasądzone dopiero 27.09 więc od tej pory wiem ze zasiłek mi się nie należy i nie mam zamiaru go pobierać. Do tego powiem że zaległość przez ojca nie została mi uregulowana, a ja sama wychowuje córkę i nie pracuje, jestem zarejestrowana w urzędzie pracy i prócz alimentów i zasiłku rodzinnego nie mam nic.jest jakaś możliwość żeby MOPS odstąpił od sytuacji zwrotu? Proszę o szybką odp na maila jeśli jest taka możliwość [email protected]