dostałam prośbę dłużnika zameldowanego na terenie naszej gminy obecnie przebywającego w zakładzie karnym o umorzenie odsetek od zadłużenia i nie naliczanie odsetek. Prośbę swą motywował złym stanem zdrowia ze wzgledu na co nie moze podjąć pracy w zk. Dodam że jestem również OWW. proszę o pomoc co powinnam teraz zrobić krok po kroku. czy mam przesłanki do umorzenia?
odmowa wszczęcia postępowania ze względu na brak podstawy prawnej do umorzenia samych odsetek.
KPA:
Art. 61a. § 1. Gdy żądanie, o którym mowa w art. 61, zostało wniesione przez osobę niebędącą stroną lub z innych uzasadnionych przyczyn postępowanie nie może być wszczęte, organ administracji publicznej wydaje postanowienie o odmowie wszczęcia postępowania.
§ 2. Na postanowienie, o którym mowa w § 1, służy zażalenie.
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare
dziękuję bardzo za odpowiedź. czyli nawet nie wysyłać do zakładu karnego o ustalenie jego sytuacji rodzinnej i dochodowej? a jak się poprawi i będzie chciał umorzenia zadlużenia z FA wraz z odsetkami. Wierzycielka ciągle pobiera FA
Ja miałam kiedyś taką sprawę w SKO. W tym roku miałam taką samą sprawę. I posługiwałam się wskazówkami z tej pierwszej sprawy. A więc:
1. do ZK o wydanie opinii o dłużniku alimentacyjnym, w szczególności ustalenie jego sytuacji rodzinnej, dochodowej, a także stanu jego zdrowia. Okres przebywania.
2. zawiadomienie z art. 10 KPA
3. decyzja o odmowie
jak już to decyzja o umorzeniu postępowania w sprawie umorzenia samych odsetek w związku z brakiem podstaw do tego.
Nie ma podstawy prawnej do wydania decyzji o odmowie
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare