Siostra ma przyznane świadczenie pielęgnacyjne na brata ze względu na to że jeden z rodziców nie żyje a drugi ma tzn. miał orzeczenie o znacznym stopniu niepełnosprawności do lutego 2014 r. Świadczenie pielęgnacyjne było przyznane od stycznia 2013 r. do bezterminowo i do dnia dzisiejszego było wypłacane. Wydaje mi się ze tu popełniliśmy błąd bo świadczenie miało być przyznane do dnia ważności orzeczenia ojca a nie dziecka. Co z tym zrobić ???????
Dzisiaj tj 02.04.15 r. przyszła druga córka ze swoim ojcem i nowym orzeczeniem,który ma ustalony stopień niepełnosprawności ( znaczny )od lutego 2015 r. i chce złożyć wniosek o ustalenie specjalnego zasiłku opiekuńczego na ojca.
Pytanie moje jest takie, czy ojciec może, czy powinien starać się o świadczenie pielęgnacyjne na syna ( art. 17 ust 1 pkt 4 ) i w tym momencie córka nie może pobierać na ojca szo .
Czy może zostać tak jak jest tzn. pierwsza córka pobiera świadczenie pielęgnacyjne na brata, a druga córka składa wniosek o szo a my dajemy odmowę ze względu że w rodzinie jest przyznane świadczenie pielęgnacyjne ( art 16 a ust 8 pkt 4) Proszę poradźcie coś w tej sprawie ???
Zapomniałam dodać jeszcze, że siostra, która pobiera świadczenie pielęgnacyjne brata mieszka osobno . Ojciec z drugą córka też.