Prosze o pomoc-KURATOR - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 26 lut 2015, 9:11

Witam, mam pytanie jak ustanawiacie kuratora dla nieobecnego dłużnika? Wiem, że wysyła się w niosek do sądu ale kogo mam podać jako tego kuratora? jak go określić? Pozdrawiam i proszę o pomoc bo robię to 1 raz a pracuje 5 miesięcy dopiero.
FA-nowa

Napisano: 26 lut 2015, 10:29

Jako kuratora należy wskazać osobę bliską nieobecnemu tj. kogoś z rodziny, przy czym najlepiej odebrać wcześniej od niej oświadczenie o wyrażeniu zgodny na ustanowienie takim kuratorem. W Sądzie może przecież okazać się, że wskazana przez nas osoba, od której wcześniej nie odebrano oświadczenia nie wyrazi takiej zgody.
We wniosku wierzyciela o ustalenie prawa do świadczeń z F.A. powinien być wskazany adres rodziców dłużnika, a jeśli nie żyją lub nie wyrażą zgody, można wystąpić do Urzędu Miasta/Gminy dłużnika z wnioskiem o udostępnienie danych ze zbioru meldunkowego, PESEL o wskazanie osób najbliższych dłużnikowi. Można też wystąpić do MSW CPD z wnioskiem jak wyżej, gdyż Urząd Gminy/Miasta takich informacji nie musi posiadać. Dopiero kiedy każda osoba z rodziny (rodzice, rodzeństwo) nie wyrażą zgody, nie żyją, nie ustalono ich zamieszkania, z powodu innych przeszkód nie można odebrać od nich oświadczenia lub ustalić ich miejsca pobytu przy dołożeniu należytej staranności - wskazuje się inna osobę, np. pracownika socjalnego ośrodka pomocy społecznej.
Cattley

Napisano: 26 lut 2015, 10:49

Bardzo serdecznie dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
FA-nowa

Napisano: 26 lut 2015, 10:51

a co jeżeli rodzice dłużnika mieszkają poza granicami gminy? jak ich powiadomić /poprosić o zgodę w oświadczeniu?
FA-nowa

Napisano: 26 lut 2015, 15:03

Cattley - proszę napisz jakie przepisy mówią o tym, że najpierw powinnam wskazać osobę bliską nieobecnemu? Mogę nie wiedzieć gdzie mieszkają jego rodzice, i inni krewni... Najszybciej ustanowić pracownika OPS...
Ivona79
Praktykant
Od: 20 sie 2014, 15:08
Zajmuję się:

Napisano: 06 mar 2015, 10:42

Witam, mam pytanie ma może ktoś wzór wniosku o udostępnienie danych ze zbioru meldunkowego, PESEL o wskazanie osób najbliższych dłużnikowi do MSW CPD?
FA-nowa

Napisano: 09 mar 2015, 8:37

?
FA-nowa

Napisano: 09 mar 2015, 9:24

ja też bym poprosiła
ewwa

Napisano: 09 mar 2015, 12:21

pisalam do rodziców dłużnika le nie chcieli się zgodzić , a pracownicy GOPS tym bardziej. i mam problem - co dalej?
Magda198126
Starszy referent
Od: 16 gru 2014, 16:03
Zajmuję się:

Napisano: 09 mar 2015, 15:00

Jeśli nie masz kogo wskazać to Sąd sam wyznaczy osobę (przeważnie pracownika sądu) ale co sąd to obyczaj miałam taki przypadek że 1 sąd mi odesłał wniosek bo nie wskazałam osoby na kuratora.
Karlitos

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x