proszę o pomoc-sprawa bardzo pilna!!!!! - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 27 sty 2009, 14:27

Mamy taką sytuację: kobieta zgłosiła we wrześniu 2008 z wnioskiem o przyznanie swiadczeń rodz. na okres 2008/2009.
Podczas analizy akt sprawy stwierdzono, że w poprzednich latach nie brano zaświadczeń z US jej pełnoletniego syna. Wystąpiliśmy do US z prośbą o wydanie zaśw - okazało się , że ten syn w roku 2006 uzyskiwał dochód. Mój dylemat polega an tym: wznowić postępowanie do jakiej decyzji - wydanej na okres 2007/2008 czy też do poprzedniej 2006/2007. Jeśli ona oleje nas i nie przyjdzie na wezwanie aby wyjaśnić na jaka umowę i na jaki okres syn podjał pracę to zażądać zwrotu za 2007/2008 cały czy też za poprzedni???
Proszę o podpowiedz
~Mała

Napisano: 28 sty 2009, 16:52

ponawiam prośbę
~Mała

Napisano: 28 sty 2009, 17:19

pytania mam:
- chcę się upewnić: czy z tym dochodem syna za 2006r. osoba przekracza kryterium dochodowe na okres zasiłkowy 2007/2008?
- czy syn ten ma również dochód na zaświadczeniu z US za 2007r.?
myzucha
myzucha
Praktykant
Od: 07 mar 2006, 9:41
Zajmuję się:

Napisano: 29 sty 2009, 11:44

dochód za 2007 r miał tylko 2 m-ce /dostarczyła umowe o pracę syna/ i musi oddac za te 2 m-ce , a w 2006 r. z zaświadcz z US wynika, że ma pochód no i oczywiście przekracza ale nie wiem może znów to tylko była umowa na 2 m-ce,
wysyłamy do tek kobiety - swiadczeniobiorcy postanowienie o wznowieniu i wezwanie - gorzej jak nas oleje i nie będę wiedziała dokładnie w jakich m-cach pracował jej syn w 2006 r.
Mam też dylemat - jak wyśle jej postanowienie o wznowieniu to czy czepiać się 2 decyzji - dwóch okresów zasiłkowych? Jak przyjdzie i wyjaśni w jakim dokładnie okresie syn pracował w 2006 to do tej poprzedniej decyzji - poprzedniego okresu zasiłkowego - napisze umorzenie postępowania - ale jak baba wogóle nie przyjdzie na wezwanie to co mam przypisać do zwrotu.

PS mam nadzieję że za bardzo nie namieszałam i dość jasno to napisałam
Dziękuję za okazaną pomoc
~Mila

Napisano: 02 lut 2009, 17:04

Jeśli chodzi o okres zasiłkowy 2008/2009, to mając wyjaśnione, że w 2007r. praca trwała zaledwie 2 miesiące i mając dokument potwierdzający jej utratę, to nie ma moim zdaniem nienależnych.
Jeśli chodzi o okres zaiłkowy 2007/2008 to macie już wyjaśnione te kilka miesięcy pracy (dodam, że jeśli praca trwała 2 miesiące to z uwagi na to, że uzysk jest z pierwszego pełnego, to ewentualne nienależne za jeden- nastepny miesiąc). Pozostaje jeszcze problem z dochodami za 2006r.- zrobiłabym wznowienie postępowania, poinformowała o możliwości uzupełnienia materiału dowodowego i wypowiedzenia się co do zebranych materiałów, wskazałabym, że w przypadku, gdy syn utracił dochód osiągnięty w 2006r. i był to dochód, który w myśl naszych przepisów można uznać za utracony (czyli: praca na umowę o pracę, zasiłek dla bezrobonych itd.) istnieje możliwość utracenia tego dochodu pod warunkiem przedłożenia przez stronę odpowiedniego dokumentu, który to potwierdzi. W przypadku nie uzupełnienia dokuemtnacji widniejącej w OPS, decyzja zostanie wydana w oparciu o zgromadzony materiał dowodowy (czyli: wznowienie, uchylenie decyzji z września 2007, odmowa przyznania świadczeń w całym okresie zasiłkowym w związku z przekroczeniem dochodu).
Pozostanie jeszcze problem z okresem zasiłkowym 2006/2007 i 2005/2006, bo jeśli kobieta brała świadczenia to istenieje prawdopodobieństwo, że uzyskanie dochodu miało miejsce w czasie brania świadczeń i tego nie zgłosiła- na to przyznam się szczerze, że nie mam pomysłu.
myzucha
myzucha
Praktykant
Od: 07 mar 2006, 9:41
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x