proszę o radę - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 23 wrz 2014, 8:05

Matka złożyła wniosek o fundusz na dwóch synów. Jeden z nich w styczniu kończy 18 lat i będzie już składał sam na siebie.
Już teraz matce dochód na osobę prawie przekracza kryterium. Jeżeli syn złoży sam na siebie w styczniu i w skład rodziny wpisze matkę to już na pewno nie otrzyma świadczeń.
Czy w skład rodziny we wniosku może wchodzić tylko on sam, czy matka koniecznie musi być ujmowana w składzie i jej dochody?
Proszę pomóżcie.
alaaaa

Napisano: 23 wrz 2014, 10:04

oczywiście, że matka musi być w składzie rodziny. Dlaczego chłopak ma składać ponownie wniosek w styczniu? przecież świadczenia przyznaje się na okres świadczeniowy czyli do 30 września następnego roku. Dlaczego teraz nie przekracza kryterium a w styczniu ma niby przekroczyć?
madzia11

Napisano: 23 wrz 2014, 10:54

bo wtedy we wniosku nie wpisuje chyba już drugiego brata. Właśnie tu nie byłam pewna, czy skład rodziny we wniosku powinien być taki jak u matki, czy tylko on sam, czy tylko on i matka.
alaaaa

Napisano: 23 wrz 2014, 10:55

Syn jako osoba pełnoletnia wnioskuje sam na siebie świadczenie z funduszu alimentacyjnego. Dlatego zmiana w styczniu. Zresztą nawet program tak mi przyznaje.
alaaaa

Napisano: 23 wrz 2014, 11:00

a oświadczył Ci we wniosku, że bedzie się uczył? ja bym przyznała do 30-09-2015 r... a po tymmjak ukonczy 18 lat wezwała go do siebie, wzieła od niego zaświadczenie ze szkoly i poprosiła o upowaznienie, żeby upowaznił matke... a na kolejny okres niech składa sam
anita1111

Napisano: 23 wrz 2014, 11:01

W skład rodziny wchodzi brat i matka, więc nie przekroczy.
Mucha772

Napisano: 23 wrz 2014, 11:05

W tej chwili się uczy. Osobom pełnoletnim daje w decyzji warunek dostarczenia na początku września zaświadczenia ze szkoły o kontynuacji nauki. Jeżeli nie przyniesie to uchylam.
Tylko ten skład rodziny spędza mi sen z powiek. Niby banał ale tworzy problem.
Czyli powinnam wpisać wszystkich członków rodziny tzn. jego, brata i matkę?
alaaaa

Napisano: 23 wrz 2014, 11:06

Poprawka. To znaczy on w styczniu powinien. :)
alaaaa

Napisano: 23 wrz 2014, 11:08

Dziękuje wam bardzo za podpowiedzi. :)
alaaaa

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x