Ojciec ubiega się o przyznanie świadczenia pielęgnacyjnego na syna. Dotychczas był w KRUS-ie od połowy kwietnia tego roku wydzierżawił ziemię i napisał oświadczenie że nie posiada już gruntów rolnych. Poza tym napisał oświadczenie że ma 30-letni okres składkowy i że syn uczy się od pn do pt w SOSW. I mam pytania takie jak:
1. czy dzierżawa ziemi wraz z oświadczeniem że nie posiada gruntów rolnych jest przeszkodą aby nie przyznać mu św. piel. - wydaje mi się że nie ale chciałabym się upewnić.
2. czy świadczenie przyznać od połowy kwietnia bo od połowy nie ma ziemi czy powinnam na coś jeszcze zwrócić uwagę aby ustalić okres przyznania?
3. czy pominąć ubezpieczenie społeczne skoro ma 30-letni okres składkowy i zgłosić go do ubezp. zdrowotnego?
4. z tym zdrowotnym też mam dylemat bo żona pobiera u nas św. piel. na innego syna i też podlega do ubezp. zdr. , może on nie powinien mieć skł. zdrowotn. tylko powinien być zgłoszony jako członek rodziny do ubezp. zdr.?
5. umowa dzierżawy na 2 lata czy przyznać do dnia kiedy kończy się umowa dzierżawy?
6. czy na syna może być przyznane świadczenie ogólnie skoro od pn do pt uczęszcza do SOSW? bardzo proszę o pomoc??????