proszę o szybką odpowiedź św. pielęgnacyjne - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 02 maja 2018, 11:28

Ojciec ubiega się o przyznanie świadczenia pielęgnacyjnego na syna. Dotychczas był w KRUS-ie od połowy kwietnia tego roku wydzierżawił ziemię i napisał oświadczenie że nie posiada już gruntów rolnych. Poza tym napisał oświadczenie że ma 30-letni okres składkowy i że syn uczy się od pn do pt w SOSW. I mam pytania takie jak:
1. czy dzierżawa ziemi wraz z oświadczeniem że nie posiada gruntów rolnych jest przeszkodą aby nie przyznać mu św. piel. - wydaje mi się że nie ale chciałabym się upewnić.
2. czy świadczenie przyznać od połowy kwietnia bo od połowy nie ma ziemi czy powinnam na coś jeszcze zwrócić uwagę aby ustalić okres przyznania?
3. czy pominąć ubezpieczenie społeczne skoro ma 30-letni okres składkowy i zgłosić go do ubezp. zdrowotnego?
4. z tym zdrowotnym też mam dylemat bo żona pobiera u nas św. piel. na innego syna i też podlega do ubezp. zdr. , może on nie powinien mieć skł. zdrowotn. tylko powinien być zgłoszony jako członek rodziny do ubezp. zdr.?
5. umowa dzierżawy na 2 lata czy przyznać do dnia kiedy kończy się umowa dzierżawy?
6. czy na syna może być przyznane świadczenie ogólnie skoro od pn do pt uczęszcza do SOSW? bardzo proszę o pomoc??????
;) „-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, że jesteś.”
Nutka
Podinspektor
Od: 09 kwie 2014, 10:14
Zajmuję się:

Napisano: 02 maja 2018, 12:20

nikt? nic?
;) „-Puchatku? -Tak Prosiaczku? -Nic- powiedział Prosiaczek biorąc Puchatka za łapkę - Chciałem się tylko upewnić, że jesteś.”
Nutka
Podinspektor
Zajmuję się:

Napisano: 02 maja 2018, 12:41

grunty to on moze posiadac, tyule ze jako rolnik nie moze prowadzic gospodarstwa rolnego i wlasnie takie oswiadczenie - od kiedy nie prowadzi gospodarstwa rolnego ma zlozyc- jesli nie prowadzi go od dnia wydzierzawienia to te date powinien wskazac jako dzien zaprzestania prowadzenia gospodarstwa i od tego dnia najwczesniej mozesz przyznac SP. C do ubezpieczenia spoelcznego to jest szkola, ktora mowi,ze jak rolnik ma 30 lat w KRUSie to w KRUS ma zglosic,ze ma u nas SP i tam go wyrzucaja a my mamy oplacac ZUS, ja nie oplacam , bo nie zgadzam sie z ta szkola:) ale nie namawiam na wzorowanie sie na mnie, bo moze nie mam racji, choc mam swoje argumenty jesli ktos z kontroli bedzie mi to chcial zarzucic:)
co do ubezpieczenia zdrowotnego to skoro pan posiada status czlonka rodziny osoby ubezpieczonej( a taki posiada, bo zona ma ubezpieczenie u was) to powinien byc tylko zgloszony jako czlonek rodziny do ubezpieczenia zdrowotnego przy zonie.
SP mozesz przyznac jesli to dziecko nie przebywa w SOSW dluzej niż 5 dni w tygodniu
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 02 maja 2018, 13:27

kb - bardzo dziękuje - wszystko już jasne:)
Nutka
Podinspektor
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x