. Zasiłek dla opiekuna przysługuje:
1) za okresy od dnia 1 lipca 2013 r. do dnia poprzedzającego dzień wejścia w życie ustawy, w których osoba spełniała warunki do otrzymania świadczenia pielęgnacyjnego określone w ustawie z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych (Dz. U. z 2006 r. Nr 139, poz. 992, z późn. zm.[2])) w brzmieniu obowiązującym w dniu 31 grudnia 2012 r.;
2) od dnia wejścia w życie ustawy, jeżeli osoba spełnia warunki do otrzymania świadczenia pielęgnacyjnego określone w ustawie z dnia 28 listopada 2003 r. o świadczeniach rodzinnych w brzmieniu obowiązującym w dniu 31 grudnia 2012 r.
pierwszy zapis to wiem komu ale w przypadku drugiego zapisu to komu będzie przysługiwało ?
proszę o wyjaśnienie
- kb
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: proszę o wyjaśnienie
pkt 1 rozni sie od drugiego tylko tym,ze dotyczy czasu przeszlego a 2 terazniejszego:) czyli dotyczy tych samych osob, ktorym wygaslo prawo do swidaczebnia w czerwcu na podsatawie pkt 1 jesli spelniali te warunki i na podst. 2 jesli nadal je spelniaja:)...na 1 sami oswiadczaja czy spelniali a na 2 weryfikacji dokonuje wywiad srodowiskowy
czyli Ci co maja orzeczenie i decyzję na stałe to i tak musi być wywiad?kb pisze:pkt 1 rozni sie od drugiego tylko tym,ze dotyczy czasu przeszlego a 2 terazniejszego:) czyli dotyczy tych samych osob, ktorym wygaslo prawo do swidaczebnia w czerwcu na podsatawie pkt 1 jesli spelniali te warunki i na podst. 2 jesli nadal je spelniaja:)...na 1 sami oswiadczaja czy spelniali a na 2 weryfikacji dokonuje wywiad srodowiskowy
- kb
- VIP
- Zajmuję się:
- Kontakt:
no tak, od momentu wejscia w zycie ustawy ustalasz prawo do ZDO po przeprowadzeniu wywiadu srodowiskowego u osoby wymagajacej opieki
Oprócz proszę o wyjaśnienie - Świadczenia rodzinne przeczytaj również:
opiekonowie
Odwołanie się od decyzji do SKO
NIKOGO JUŻ NIE MA?
Jestem w ciąży, czy mogę skorzystać z pomocy OPS?
czy nalezy mi się urlop wychowawczy
cas
świadczenie pielęgnacyjne przyznane w 2013 do czerwca
uzysk/uchyl/ nowy wniosek
dec. o zwrocie wydana przez rops
jaka podstawa ??
ZP - dziecko kończy 18 lat a rodzic pobiera na nie ZP
uchylać czy czekać
uchjhylać czy nie
bank
ORZEWCZENIE LEKARZA ORZECZNIKA ZUS a ZP
BARDZO BARDZO PROSZE