Proszę pomóżcie. - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 11 lut 2014, 14:31

Pani po rozwodzie pobiera fundusz alimentacyjny. W pomocy społecznej widnieją jako rodzina prowadząca wspólne gospodarstwo domowe oraz wspólnie wychowują dzieci. Zresztą nie wypierają się tego. Czy należy się fundusz alimentacyjny?
~karolcia

Napisano: 11 lut 2014, 14:34

ja bym poprosiła socjalnych o skserowanie tych dokumentów i wezwała panią do złożenia wyjaśnień, poza tym to trochę zalatuje fikcyjnym rozwodem
~Aneta

Napisano: 11 lut 2014, 14:43

nawet jakby nie mieli rozwodu a maz bylby zobowiazany do placenia alimentow na dzieci i nie placi - to w skladzie tej rodziny do FA nie bedzie - ustawa nie pozwala mu w tym skladzie byc:) i nic wam po tym,ze w pomocy spolecznej tworza jedno gospodarswto domowe
kb
Awatar użytkownika
VIP
Od: 02 lut 2007, 15:50
Zajmuję się:

Napisano: 11 lut 2014, 14:44

Ale bagno. Muszą sie określić, jesteście jedna instytucją i nie może być tak że tu wystęouja razem a tu osobno. Jeżeli sa razem, FA nie przysługuje.
~Anita

Napisano: 11 lut 2014, 14:48

oj tam oj tam - najlepszy przyklad SR i FA - jedna rodzina a dwa sklady rodzinyjesli maz ma sadzone alimenty i jest bezskuteczna egzekucja...a tak na marginesie jesli SA RAZEM i pani sie ubiega o FA to znaczy,ze zle dzialacie jako owd;-)
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 11 lut 2014, 14:51

kb, znaczy to że dłużnik bardzo kocha żonę, bo nie ma nic przeciwko obciążaniu go długiem, a ona jego kocha i pięknie żyją ze świadczeń wypłacanych z FA na dzieci:) nie niszczmy podstawowej komórki społecznej:)

~@kasia

Napisano: 11 lut 2014, 15:17

Anita, jeżeli fundusz nie przysługuje jak twierdzisz to na jakiej podstawie mam uchylić. Dokładnie jak pisze Kasia, to \" kochająca się rodzinka\" A tak w ogóle dalej nie wiem co mam robić, bo na rozum nie przysługuje ale brak podstawy prawnej aby uchylić. Radźcie dalej co robić.
~karolcia

Napisano: 11 lut 2014, 15:29

masz bezskuteczna egzekucje? masz, mezus w fa nie jest czlonkiem rodziny zgodnie z art. 2 pkt 12 d ? nie jest - wiec czemu nie przysluguje? jesli im nie przeszkadzaja wywiady alimentacyjne i inne dzialania to ich wybor,ze facetowi rosnie dlug i moze w ktoryms momencie komornik sie wkurzy i cos im zlicytuje
kb
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 12 lut 2014, 13:54

Mam podobną sytuację, rozmawiałam z dłużnikiem on pracuje ma zajęcie komornicze, dług mu rośnie bo nie jest wstanie płacić takich alimentów, mieszkają razem on dokłada się do wspólnego życia z tego co mu komornik nie zabrał - powiedziałam mu, że tak nie może być albo niech namówi zonę, żeby już nie brała FA - moje marzenie, albo niech zwróci się do sądu o uchylenie wyroku zasądzającego alimenty - były zasądzone w trakcie kiedy odbywał karę w ZK. Zawsze w takich sprawach mam doła moralnego, ale niestety nie mamy podstaw prawnych do uchylenia świadczeń z FA. mój dłużnik na szczęście dodatkowo wpłacił jej na konto pieniądze i dostarczył mi dowód, więc wszczynam postępowanie w sprawie NP. Mam nadzieję, że kobitka się opamięta
~kd

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x