Czy realizujecie wnioski na protezy z AS gdzie udział własny jest pokrywany przez NFZ? PFRON dał teraz taką możliwość, nie chciałabym więc aby ludzie byli stratni, bo w takiej sytuacji mogą mieć lepszą protezę za darmo. I czy robicie przelew tylko na fakturę czy przekazujecie tez na konta wnioskodawców?
oj, to mi coś umknęło z tym NFZ-em
Czyli, jak ktoś ma zlecenie na protezę z NFZ (na protezę na niższym poziomie), to może te pieniądze przeznaczyć na tę na III poziomie? A na fakturze sklep wtedy pisze, że kasa z NFZ - tyle i tyle, dofinansowanie z PFRON - tyle i tyle i ewentualny udział własny?
No właśnie chyba tak można. W "kierunkach.." na ten rok jest zapis, że udział własny nie może pochodzić ze środków pfron, nie ma słowa o nfz (ust. 15), mnie też to umknęło, bo w zeszłych latach było zaznaczone że również z nfz. Dlatego też się zastanawiam czy wnioskodawcy mogą zrealizować zlecenie na protezę na III poziomie jakości jako udział własny a resztę dostać z AS.
Udział własny w ramach C3 może pochodzić ze środków NFZ informacja potwierdzona w PFRON w Warszawie ale też zastanawiałam się jak to zrobić logistycznie, wydaje mi się że mimo wszystko najlepszym wyjściem jest przekazanie środków na konto wykonawcy protezy
jak więc rozumieć zapis że Realizator zobowiązany jest do uzyskania od beneficjenta pomocy oświadczenia, iż nie otrzymał on w danym roku, na podstawie odrębnego wniosku - dofinansowania, refundacji lub dotacji ze środków PFRON na cel objęty umową dofinansowania. W przypadku Obszaru C: Zadanie nr 3 i nr 4 Realizator zobowiązany jest do uzyskania od beneficjenta pomocy oświadczenia, iż nie otrzymał on w danym roku dofinansowania, refundacji lub dotacji ze środków NFZ na cel objęty umową dofinansowania.
Są to zobowiązania Wnioskodawcy zapis w "Zasadach dotyczących wyboru, dofinansowania i rozliczania wniosków o dofinansowanie w ramach modułu I i II pilotażowego programu „Aktywny samorząd" czy to jest aktualne?
jak więc rozumieć zapis że Realizator zobowiązany jest do uzyskania od beneficjenta pomocy oświadczenia, iż nie otrzymał on w danym roku, na podstawie odrębnego wniosku - dofinansowania, refundacji lub dotacji ze środków PFRON na cel objęty umową dofinansowania. W przypadku Obszaru C: Zadanie nr 3 i nr 4 Realizator zobowiązany jest do uzyskania od beneficjenta pomocy oświadczenia, iż nie otrzymał on w danym roku dofinansowania, refundacji lub dotacji ze środków NFZ na cel objęty umową dofinansowania.
Są to zobowiązania Wnioskodawcy zapis w "Zasadach dotyczących wyboru, dofinansowania i rozliczania wniosków o dofinansowanie w ramach modułu I i II pilotażowego programu „Aktywny samorząd" czy to jest aktualne?[/quote]
"Zasady.." są z zeszłego roku i wygląda na to że są niezgodne z tegorocznymi "Kierunkami.." które dopuszczają dofinansowanie z nfz. Na początku myślałam że to pomyłka ale faktycznie Warszawa potwierdziła taką możliwość.
Nfz dopłaca konkretną kwotę i od ceny ogólnej zależy jaka to proteza, przeważnie są to protezy na I i II poziomie jakości gdyż są tańsze i pacjent ma mniejszy udział własny, natomiast chyba nie ma przeszkód żeby zakupić lepszą protezę z dopłatą nfz. Na zleceniu chyba też nie jest zaznaczone jaka to musi być proteza czy I czy III poziom jakości.