proteza z AS a udział NFZ - Stare tematy

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 01 gru 2015, 11:56

Czy realizujecie wnioski na protezy z AS gdzie udział własny jest pokrywany przez NFZ? PFRON dał teraz taką możliwość, nie chciałabym więc aby ludzie byli stratni, bo w takiej sytuacji mogą mieć lepszą protezę za darmo. I czy robicie przelew tylko na fakturę czy przekazujecie tez na konta wnioskodawców?
rita5

Napisano: 01 gru 2015, 12:20

Uwzględniamy refundację NFZ. A środki przelewamy tylko na konto realizatora
Ja12

Napisano: 01 gru 2015, 12:34

oj, to mi coś umknęło z tym NFZ-em :o
Czyli, jak ktoś ma zlecenie na protezę z NFZ (na protezę na niższym poziomie), to może te pieniądze przeznaczyć na tę na III poziomie? A na fakturze sklep wtedy pisze, że kasa z NFZ - tyle i tyle, dofinansowanie z PFRON - tyle i tyle i ewentualny udział własny?
PCPR

Napisano: 01 gru 2015, 12:43

No właśnie chyba tak można. W "kierunkach.." na ten rok jest zapis, że udział własny nie może pochodzić ze środków pfron, nie ma słowa o nfz (ust. 15), mnie też to umknęło, bo w zeszłych latach było zaznaczone że również z nfz. Dlatego też się zastanawiam czy wnioskodawcy mogą zrealizować zlecenie na protezę na III poziomie jakości jako udział własny a resztę dostać z AS.
rita5

Napisano: 01 gru 2015, 14:01

Udział własny w ramach C3 może pochodzić ze środków NFZ informacja potwierdzona w PFRON w Warszawie ale też zastanawiałam się jak to zrobić logistycznie, wydaje mi się że mimo wszystko najlepszym wyjściem jest przekazanie środków na konto wykonawcy protezy
ewaaa

Napisano: 01 gru 2015, 15:44

jak więc rozumieć zapis że Realizator zobowiązany jest do uzyskania od beneficjenta pomocy oświadczenia, iż nie otrzymał on w danym roku, na podstawie odrębnego wniosku - dofinansowania, refundacji lub dotacji ze środków PFRON na cel objęty umową dofinansowania. W przypadku Obszaru C: Zadanie nr 3 i nr 4 Realizator zobowiązany jest do uzyskania od beneficjenta pomocy oświadczenia, iż nie otrzymał on w danym roku dofinansowania, refundacji lub dotacji ze środków NFZ na cel objęty umową dofinansowania.
Są to zobowiązania Wnioskodawcy zapis w "Zasadach dotyczących wyboru, dofinansowania i rozliczania wniosków o dofinansowanie w ramach modułu I i II pilotażowego programu „Aktywny samorząd" czy to jest aktualne?
Olinka

Napisano: 01 gru 2015, 15:50

jak więc rozumieć zapis że Realizator zobowiązany jest do uzyskania od beneficjenta pomocy oświadczenia, iż nie otrzymał on w danym roku, na podstawie odrębnego wniosku - dofinansowania, refundacji lub dotacji ze środków PFRON na cel objęty umową dofinansowania. W przypadku Obszaru C: Zadanie nr 3 i nr 4 Realizator zobowiązany jest do uzyskania od beneficjenta pomocy oświadczenia, iż nie otrzymał on w danym roku dofinansowania, refundacji lub dotacji ze środków NFZ na cel objęty umową dofinansowania.
Są to zobowiązania Wnioskodawcy zapis w "Zasadach dotyczących wyboru, dofinansowania i rozliczania wniosków o dofinansowanie w ramach modułu I i II pilotażowego programu „Aktywny samorząd" czy to jest aktualne?[/quote]

"Zasady.." są z zeszłego roku i wygląda na to że są niezgodne z tegorocznymi "Kierunkami.." które dopuszczają dofinansowanie z nfz. Na początku myślałam że to pomyłka ale faktycznie Warszawa potwierdziła taką możliwość.
rita5

Napisano: 01 gru 2015, 18:49

~rita 5 też uzyskałam taką odpowiedź obowiązują nas Kierunki ..... z 2015 i to one są wiążące
ewaa

Napisano: 02 gru 2015, 10:59

a NFZ dopłaca do protez na 3 i 4 poziomie jakości? mnie się wydaję, że tylko do 1 i na 2 poziomie?
Tomasz1981
Awatar użytkownika
Inspektor
Od: 30 paź 2015, 14:05
Zajmuję się: REHABILITACJA SPOŁECZNA

Napisano: 02 gru 2015, 12:08

Nfz dopłaca konkretną kwotę i od ceny ogólnej zależy jaka to proteza, przeważnie są to protezy na I i II poziomie jakości gdyż są tańsze i pacjent ma mniejszy udział własny, natomiast chyba nie ma przeszkód żeby zakupić lepszą protezę z dopłatą nfz. Na zleceniu chyba też nie jest zaznaczone jaka to musi być proteza czy I czy III poziom jakości.
rita5

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x