mam pytanie, jak sporządzacie protokół weryfikacji sald na koniec roku? czy ujmujecie w nim salda 010, 013, 310, które są inwentaryzowane spisem z natury? i czy ujmujecie w nim salda kont 201, 240 czy 130, co do których macie potwierdzenia salda?
robie protokół ze wszystkich kont jeżeli jest saldo zerowe to pisze "konto nie wykazuje salda" do konta 201 wypisuje wszystkich kontrahentów u których mam salda z wymienieniem nr faktury do kont 221 robię wydruk z programu z podziałem na kontrahentów ponieważ mam dużo FA i ZA. data jest z miesiąca lutego najczęściej.
bo ja zawsze też robiłam ze wszystkich kont, ale zaczęłam się gubić, czy na pewno tak ma być. robiłam ze wszystkich kont z saldami niezerowymi od 01 do 860. nad tą datą się zastanawiałam właśnie, czy może być lutowa, czy musi być do 15 stycznia.
kiedyś robiłam weryfikację do 15 stycznia, ale ostatnio na szkoleniu dowiedziałam się, że ta data nie obowiązuje i weryfikację robi się tylko z datą bilansu. i tego będę się trzymać. kto ma cokolwiek uzgodnione na 15 stycznia???
na koniec roku saldo konta 130 mam 0zł. czy w takim wypadku wystarczy, że napiszę na protokole "konto nie wykazuje salda"? do tej pory robiłam rozbicie co się działo po Wn i co po Ma. Ale to straszna dłubanina! A co wy piszecie?