przedłużenie kdr a 3 dzieci spełniających warunki ustawy - Karta Dużej Rodziny

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]

Napisano: 08 lut 2019, 11:45

500plus pisze:Art. 6.[Warunki niewpływające na utratę posiadania Karty]
3. Dziecko, któremu przyznano Kartę, nie traci prawa do jej posiadania odpowiednio przez okres, o którym mowa w art. 4 ust. 2b, mimo utraty tego uprawnienia przez rodzica lub zmniejszenia się liczby dzieci, które wchodziły w skład rodziny wielodzietnej.
Po konsultacjach z radcą, otrzymałem informację, że to dotyczy w przypadku gdy osoba posiada kartę, ma ją ważną i nagle ktoś z rodziny odszedł lub przestał spełniać warunki np. karta straciła ważność innemu dziecku to po prostu te dziecko które miało przyznaną kartę może mieć dalej tą kartę, która jest ważna, ale jak jest nowy wniosek to ja POWINIENEM sprawdzić czy jest 3 dzieci na utrzymaniu rodziców, bo to nowa sprawa i karta nie należy się dziecku.

Dogłębnie to analizując to ma sens. Ponieważ w innym przypadku dziecko, które pierwszy raz składa o kartę jest w identycznej sytuacji jak dziecko które kiedyś złożyło i jednemu by miała karta się należeć drugiemu nie...

Mimo wszytko, dzięki wszystkim za opinie.
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Napisano: 11 lut 2019, 15:37

E... no co ty, to jak w rodzinie zostaje tylko dwójka dzieci kwalifikujących się do KDR to nie można zrobić im przedłużenia? Bo trzecia ma już 26 lat np.? Dobrze to zrozumiałem? :shock:
"To err is human, to forgive is divine"
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 lip 2017, 11:31
Zajmuję się: KDR

Napisano: 11 lut 2019, 15:39

michu95 pisze:
500plus pisze:Art. 6.[Warunki niewpływające na utratę posiadania Karty]
3. Dziecko, któremu przyznano Kartę, nie traci prawa do jej posiadania odpowiednio przez okres, o którym mowa w art. 4 ust. 2b, mimo utraty tego uprawnienia przez rodzica lub zmniejszenia się liczby dzieci, które wchodziły w skład rodziny wielodzietnej.
Po konsultacjach z radcą, otrzymałem informację, że to dotyczy w przypadku gdy osoba posiada kartę, ma ją ważną i nagle ktoś z rodziny odszedł lub przestał spełniać warunki np. karta straciła ważność innemu dziecku to po prostu te dziecko które miało przyznaną kartę może mieć dalej tą kartę, która jest ważna, ale jak jest nowy wniosek to ja POWINIENEM sprawdzić czy jest 3 dzieci na utrzymaniu rodziców, bo to nowa sprawa i karta nie należy się dziecku.

Dogłębnie to analizując to ma sens. Ponieważ w innym przypadku dziecko, które pierwszy raz składa o kartę jest w identycznej sytuacji jak dziecko które kiedyś złożyło i jednemu by miała karta się należeć drugiemu nie...

Mimo wszytko, dzięki wszystkim za opinie.

jakoś się nie zgadzam z Twoim radcą
mkaz
Starszy referent
Od: 12 cze 2014, 9:41
Zajmuję się:

Napisano: 11 lut 2019, 15:47

zazwyczaj tylko pierwsze z dzieci miało by mieć prawo do 25 roku życia przedłużać sobie KDR, a pozostałe już nie, też mi się to wydaje nie ten teges, może ktoś jeszcze spyta swego radcę, wiecie jak to z radzącymi jest :lol:
"To err is human, to forgive is divine"
ubu
Awatar użytkownika
Podinspektor
Od: 27 lip 2017, 11:31
Zajmuję się: KDR

Napisano: 12 lut 2019, 9:16

ubu pisze:zazwyczaj tylko pierwsze z dzieci miało by mieć prawo do 25 roku życia przedłużać sobie KDR, a pozostałe już nie, też mi się to wydaje nie ten teges, może ktoś jeszcze spyta swego radcę, wiecie jak to z radzącymi jest :lol:
Mógłby ktoś spytać też u siebie radcy, ale podejrzewam, że po przejrzeniu ustawy dojdzie do tego samego wniosku co u nas.

Powiem wam, że naprawdę długo to analizowałem i doszedłem do wniosku, że faktycznie powinienem sprawdzać czy w dniu składania wniosku jest 3 dzieci, ponieważ tamten zapis dotyczy przypadku gdy już ktoś ma "aktualną kartę" to mu jej nie zabieramy jak zmniejszy się ilość dzieci, ale tutaj ktoś składa nowy wniosek.
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Strona 2 z 2    [ Posty: 15 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x