Jak to ma wyglądać -
orzeczenie skończyło się 31.12.2023 r.
czy teraz zmieniam decyzję i przedłużam do 30.09.2024 czy wydaje nową decyzję do 30.09.2024 r. (nie zmieniającą)ponieważ tamta się skończyła...
Witam mam taką sytuację na dziecko pobierany jest zasiłek pielęgnacyjny i świadczenie pielęgnacyjne na podstawie orzeczenia o niepełnosprawności. W czerwcu 2024r. dziecko kończy 16 lat, czy można od lipca przedłużyć zasiłek pielęgnacyjny i świadczenie pielęgnacyjne ze względu na ustawę o przedłużeniu ważności orzeczeń ?
"Witam mam taką sytuację na dziecko pobierany jest zasiłek pielęgnacyjny i świadczenie pielęgnacyjne na podstawie orzeczenia o niepełnosprawności. W czerwcu 2024r. dziecko kończy 16 lat, czy można od lipca przedłużyć zasiłek pielęgnacyjny i świadczenie pielęgnacyjne ze względu na ustawę o przedłużeniu ważności orzeczeń ?"
Tak, można.
"Jak to ma wyglądać -
orzeczenie skończyło się 31.12.2023 r.
czy teraz zmieniam decyzję i przedłużam do 30.09.2024 czy wydaje nową decyzję do 30.09.2024 r. (nie zmieniającą)ponieważ tamta się skończyła..."
Nie można zmienić decyzji, która się zakończyła (chyba, że są do tego przepisy). Strona winna złożyć nowy wniosek i przyznajesz od miesiąca złożenia wniosku. U mnie dopisywali we wniosku, że proszą o wyrównanie od ..... Umarzałem postępowanie w tym zakresie. Odwoływali się do SKO. SKO utrzymało decyzję w mocy - brak podstaw do zmiany decyzji wstecz. Błąd w ustawie
cuiusvis hominis est errare, nullius nisi insipientis in errore perseverare