Mam sytuację że osoba złożyła wcześniej wniosek gdy jeszcze obowiązywało rozporządzenie, no i były wtwedy stare druki. Tamtym razem nie wymagało się od rodzica oświadczenia o władzy rodzicielskiej, były też zamiast dowodów dzieci, akty urodzenia. Dziś przyszła kobieta i wypełniła wniosek o przedłużenie dla swoich 2 dzieci, jeden ukończył 18 lat, natomiast córka kontynuuje studia magisterskie. We wniosku w cz. I wpisała siebie jako rodzica, natomiast we wniosku w cz. II podała tylko dzieci dla których jest przedłużenie czyli syna i córkę.
1)Chłopak który ukończył 18 lat, zgodnie z zaświadczeniem ma planowany termin ukończenia nauki do 31.08.2016, czyli dobrze myślę, że we wniosku on wpisuje to co ma w zaświadczeniu podane, natomiast ja w systemie wpisuje zgodnie z ustawą że do 30.09.2016???? Natomiast córce wpisuje to co ma wystawione przez uczelnie wyższą?
2)Czy teraz powinnam wymagać od rodzica oświadczenia o władzy rodzicielskiej?? Skoro wcześniej nie składała kobieta bo nie było takiego obowiązku??
3)Skoro wcześniej syn miał akt urodzenia, natomiast ma już wyrobiony dowód osobisty, powinnam zrobić ksero dowodu i dołączyć do sprawy?
4) Czy powinnam kserować znowu ksero dowodu matki i córki, skoro już mam w aktach , natomiast figuruje tam pieczątka za zgodność z oryginałem i oczywiście stara data dotycząca poprzedniego wniosku?? Czy tylko poprosić do wglądu dowód matki, na potwierdzenie jej tożsamości??
5) Czy trzeba skanować dokumenty np. dowód osobisty syna, czy też jeśli AD. 2 jest prawdą to oświadczenia do nowego systemu??