Powiedzcie mi proszę czy jeżeli posiadam informację o tym, że osoba posiada już nowe orzeczenie o niepełnosprawności , które kwalifikuje ją do ZP, to pomimo tego przedłużam jej ZP na podstawie ustawy o Covid 19? Zaznaczam, że Kobitka nie chce przynieść nowego orzeczenia, powiedziała żebym najpierw przedłużył jej ZP na podstawie Covid-19, a ona kiedyś tam przyniesie orzeczenie i złoży wniosek. Co o tym sądzicie?
Ściągnij z empatii nowe orzeczenie i zobaczysz co w nim jest- może jednak orzeczenie nie daje prawa do ZP dlatego nie chce go przynieść.
Ponadto, przedłużyć ZP możesz w tym przypadku tylko do dnia wydania nowego orzeczenia.
a jak robicie w przypadku gdy orzeczenie zostało wydane ale Pani się odwołała i jest nieprawomocne? wypłacacie do daty wydania orzeczenia, czy do czasu jak wydadzą kolejne decyzję z odwołania?
Masz do wyboru. Czytasz literalnie przepis "...jednak nie dłużej niż do dnia WYDANIA nowego orzeczenia...", zabierasz przedłużone prawo do świadczeń i czekasz jak się zakończy odwołanie, albo wypłacasz do daty aż nowe orzeczenie nie wejdzie do obrotu prawnego. U mnie postanowiono, że płacimy do czasu aż nowe orzeczenie nie wejdzie do obrotu prawnego (opinia radcy). Ja osobiście się z tym nie zgadzam bo odbiega to od uzasadnienia jakie zostało zawarte do ustawy wprowadzającej ten przepis.