PRZEDŁUŻONE RODZICIELSKIE - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: dzisiaj, 12:50

Mam takie 3 pytania:
1) Czy można wypis ze szpitala potraktować jako zaświadczenie (mam wszystkie dane które są mi potrzebne)
3) Czy Pani może zrezygnować z przysługującego jej przedłużenia, bo chodzi tylko o 1 tydzień, a nie chce przynosić zaświadczenia bo rodziła w odległym szpitalu
2) Jak to policzyć?..."przy czym pierwszy z tych dni będzie przypadał w okresie od 5. do 28. dnia po porodzie". Dziecko urodziło się 10 kwietnia, czy ten dzień narodzin 10 kwietnia już liczymy do okresu od 5 do 28 dnia po porodzie?
Daria77
Referent
Od: 12 kwie 2017, 10:02
Zajmuję się: FA

Napisano: dzisiaj, 13:02

Ustawa mówi:

Okres wydłużenia, o którym mowa w ust. 3a, potwierdza się na podstawie zaświadczenia wydanego przez szpital, w którym przebywało dziecko. Zaświadczenie zawiera informacje o okresie pobytu dziecka w szpitalu oraz o urodzeniu dziecka:
1) przed ukończeniem 28. tygodnia ciąży lub z masą urodzeniową nie większą niż 1000 g;
2) po ukończeniu 28. tygodnia ciąży i przed ukończeniem 37. tygodnia ciąży i z masą urodzeniową większą niż 1000 g;
3) po ukończeniu 37. tygodnia ciąży.

Wzór zaświadczenia jest też udostępniony dla szpitali. Przepis obowiązuje od 7 marca a ja już 11 marca miałem takie zaświadczenie wystawione. Reasumując ma być zaświadczenie i tam będziesz miała wszystkie dane potrzebne a nie na zasadzie, że ty masz się domyślać czy liczyć co nie.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: dzisiaj, 13:04

Dziękuję. A czy Twoim zdaniem osoba może zrezygnować z tego przedłużenia? napisać jakieś stosowne oświadczenie no i oczywiście poprawić elektroniczny wniosek
Daria77
Referent
Od: 12 kwie 2017, 10:02
Zajmuję się: FA

Napisano: dzisiaj, 13:08

Papier wszystko przyjmie. Skoro wniosek elektroniczny to może elektronicznie przesłać dodatkowe oświadczenie, że nie wnosi o ustalenie prawa do SR na wydłużony okres tylko na podstawy 52 tygodni bo nie będzie załatwiała zaświadczenia ze szpitala.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x