Przedłużone świadczenie pielęgnacyjne na zasadach od 1 stycznia 2024 r - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]

Napisano: 30 paź 2024, 16:16

Witam. Mama taką sytuację przedłużyłam Pani świadczenie pielęgnacyjne na nowych zasadach na podstawie zaświadczenia z PZON. Wypłatę październikową zrobiłam z tej decyzji. Pani 25 października odebrała nowe orzeczenie jest punkt 8 nie ma punktu 7 więc nie ma prawa do świadczenia. Orzeczenie na chwile obecna jest nieprawomocne. Do kiedy płace pani świadczenie?
1. Do dnia uprawomocnienia decyzji ( musze ustalić kiedy orzeczenie jest prawomocne) z uwagi na to że świadczenie pielęgnacyjne jest podzielne na dni
2. Czy października już nie biorę pod uwagę i nie płacę?
ania01
Praktykant
Od: 19 wrz 2024, 14:52
Zajmuję się: ŚR/FA

Napisano: 31 paź 2024, 8:48

Czy ktoś może coś podpowiedzieć w tej kwestii. Jestem nowa dla większości z was to pewnie proste rzeczy ale dla mnie nie.
ania01
Praktykant

Napisano: 31 paź 2024, 9:17

jak masz nieostateczne orzeczenie to póki co nic nie robisz, październik się jeszcze będzie należał tak czy owak
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 31 paź 2024, 11:25

Wiem, że październik płacę bo już to zrobiłam. Tylko jak Pani przyjdzie w listopadzie z tym orzeczeniem to muszę wystąpić do PZON o to kiedy orzeczenie stało się ostateczne czy po prostu policzyć 14 dni od daty na orzeczeniu? i jak z wypłatą świadczenia pielęgnacyjnego na nowych zasadach płacę za te kilka dni do kiesy orzeczenie nie było prawomocne czy nie płacę wcale za listopad?
ania01
Praktykant

Napisano: 31 paź 2024, 12:11

Temat częściowo był poruszany tutaj.
do-kiedy-nalezy-sie-swiadczenie-przedlu ... -207328975

Co do ustalenia kiedy orzeczenie jest ostateczne. Najlepiej wystąpić do PZON o podanie daty lub strona przedstawia wniosek o zrzeczeniu się prawa do odwołania. Uważam, że jako organy musimy mieć pod to dokument a nie nasze domysły. Byłem na szkoleniu w tym tygodniu z orzecznikiem w naszym SKO, który uważa że mamy czytać literalnie ustawę. Zatem w twoim przypadku jak strona się nie odwoła a orzeczenie stanie się ostateczne w listopadzie to cofamy się do daty wydania czyli października i listopad się już nie należy. Osobiście się z tym nie zgadzam bo jest to nielogiczne i rodzi to duże problemy ale szef skłania się do literalnego zapisu.
Szarak
Awatar użytkownika
VIP
Od: 22 mar 2017, 12:14
Zajmuję się: Multitasking

Napisano: 31 paź 2024, 15:45

Czarno to widzę... Czyli w każdym kolejnym miesiącu mamy wstrzymywać taką wypłatę, monitorować co się stanie z orzeczeniem i jak się potwierdzi ostateczność, to jednak tego miesiąca nie wypłacać, a jak nie będzie ostateczne to taki miesiąc jednak wypłacić - ręczne sterowanie każdym harmonogramem z osobna...?

Może się mylę, ale skoro przepis brzmi: "orzeczenie zachowuje ważność do dnia wydania kolejnego ostatecznego orzeczenia" - no to ja to rozumiem jako spełnienie dwóch warunków łącznie:
1. do dnia wydania,
2. ostatecznego orzeczenia.

Ostateczne w dniu wydania może być, jak klient zrzeknie się prawa do odwołania (od powiatowego orzeczenia), ewentualnie od razu jest ostateczne wojewódzkie (po odwołaniu od powiatowego). I wtedy prostsza sprawa.
Ale jak się nie zrzeknie - to ostateczne będzie po 14 dniach. Zatem jak dla mnie ciężko stwierdzić, że dniem wydania ostatecznego orzeczenia jest wstecznie dzień wydania.
W dniu wydania jest wydane - i tylko tyle.
Ale żeby było wydane ostateczne, to musi upłynąć czas aż będzie ostateczne - i dopiero wtedy jest spełniony łączny warunek: wydane i ostateczne.

Czy ktoś myśli podobnie?
A może jestem w błędzie?
D.C.
Stażysta
Od: 26 cze 2024, 20:01
Zajmuję się: ŚR, FA, DM, KDR, CP i inne

Strona 1 z 1    [ Posty: 6 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x