Mamy przejąć od nowego roku FA i ZA. W poprzedniej pracy fundusz był już w OPS, więc ciągnęłam dalej w taki sposób jak było prowadzone. Teraz mam pytanie jak to wprowadzić na konta od stycznia. 221 nie ma problemu, wezmę od merytorycznych zadłużenie poszczególnych dłużników, ale co dalej? Żeby się zbilansowało na 800 w przypadku OW i BP przy księgowaniu przez 720, lub 225 BP przy księgowaniu przez te konto. Teraz się zastanawiam czy księgować 225 czy 720 BP i odsetki.Jaką macie przyjętą praktykę? Przez 225 wiem jak wygląda a 720 nie ma problemu zawyżania przychodów? Gmina później księguje po wydatkach przelew do UW? Wtedy by wynik wyszedł na 0. Dobrze myślę? Ktoś chętny się wypowiedzieć?
Ktoś się jeszcze wypowie?
Na koniec roku nie będę miała dłużników alimentacyjnych a od stycznia już tak czyli BZ 2021 nie będzie odpowiadało BO 2022 (jeśli ich wprowadzę na BO), chyba że na PK zaksięguje przejęte należności alimentacyjne pod datą 01.01.2022.
Czy ktoś jeszcze przejmował FA od Urzędu?
Nie wprowadzasz jako BO tylko robisz polecenie księgowania. W gminie będą to mieć w BO i dopiero poleceniem księgowania przekażą do ośrodka(przynajmniej u nas tak było kilka lat temu)